Postignut dogovor Ukrajine i Rusije oko humanitarnih koridora, ali ne i o prekidu vatre – rat se nastavlja

Rusija i Ukrajina dogovorile su uspostavaljanje humanitarnih koridora. Ipak, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je saopštio da druga runda pregovora o prekidu vatre sa Rusijom nije dala rezultate kojima se Kijev nadao.

„Na naše veliko žaljenje, nismo postigli rezultate na koje smo računali”, rekao je Podoljak, prenosi Tanjug.

On je nakon sastanka saopštio da su Ukrajina i Rusija dogovorile da zajedno obezbede humanitarne koridore za evakuaciju građana, isporuku hrane i lekova.

Podoljak je naveo da su strane razgovarale o mogućnosti prekida vatre u periodu evakuacije građana u mestima gde će se ona realizovati.

Pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski nakon druge runde pregovora Moskve i Kijeva rekao je, prenosi Tanjug, da su predstavnici Rusije i Ukrajine detaljno razgovarali o sva tri bloka pitanja: vojnom, međunarodnom, humanitarnom, kao i o pitanju budućeg političkog rešavanja sukoba.

Kako je istakao, stavovi strana su jasni, navedeni po tačkama.

„Uspeli smo da postignemo međusobno razumevanje kada je reč o nekima od njih, ali glavno pitanje koje smo rešili danas je spasavanje ljudi, civila koji su se našli u zoni sukoba”, rekao je Medinski

Kijev i Moskva su se dogovorili da nastave sa pregovorima, a planirano je da treća runda bude održana što pre, a prema najavama to bi moglo da se dogodi početkom sledeće nedelje.

Izvor: politika.rs