Povećana kaucija za policajca koji je ugušio Džordža Flojda

Derek Šovin (44), optužen je da je pre dve nedelje ugušio Džordža Flojda, 46-godišnjeg Afroamerikanca pošto mu je skoro devet minuta kolenom pritiskao vrat.

Američki sudija odredio je kauciju u iznosu od 1,25 miliona dolara za uslovno puštanje na slobodu policajca Dereka Šovina, koji se prvi put pojavio na sudu u ponedeljak pod optužbom za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda.

Nakon kratkog saslušanja putem video veze iz pritvora, gde je sada već bivši policajac, sud u Henepinu, država Minesota, zakazao je naredno ročište za 29. jun kako bi se razmotrio slučaj.

Snimak drame, koju je prolaznik snimio mobilnim telefonom, brzo se proširio internetom i izazvao talas protesta u SAD i proširio se širom sveta.

Sudija je prvo odredio kauciju od milion dolara, a zatim je povećana za još 250.000 dolara.

Zamenik državnog tužioca Minesote rekao je da bi težina optužbe i snaga javnog besa protiv Šovina mogla vrlo lako isprovocirati zatvorenika da pobegne ako bi mu se dozvolilo da mu se sudi sa slobode.

Optužnica je za Šovina pooštrena od prvobitnog trećeg na ubistva drugog stepena. Trojica njegovih kolega iz Mineapolisa, optuženi za pomaganje i podsticanje na ubistvo Džordža Flojda, izvedeni su prošle nedelje prvi put pred sud koji im je odredio kauciju za uslovno puštanje na slobodu od milion dolara.

Izvor: politika.rs