Povratak levice i Moralesa?

Ubedljiva pobeda socijalističkog kandidata Luisa Arsea na predsedničkim izborima u Boliviji znači da je levičarska partija bivšeg lidera Eva Moralesa na dobrom putu da povrati vlast od konzervativaca, a da socijalistički starosedilački lider i dalje ima značajan uticaj u zemlji uprkos tome što se nalazi u Argentini u egzilu.

Luis Arse, bivši ministar finansija za vreme vladavine Moralesa proglasio je pobedu nakon objave preliminarnih rezultata. „Povratili smo demokratiju i iznad svega povratili smo nadu“, kazao je 57-godišnji ekonomista, poznat pod nadimkom Lučo.

Arse je obećao da će okončati neizvesnost koja je zahvatila njegovu zemlju od oktobra 2019. godine kada su optužbe da je njegova partija pokrala izbore rezultirale masovnim uličnim protestima, poništavanjem predsedničkih izbora a Morales je bio primoran da napusti zemlju u puču koji njegove pristalice nazivaju rasističkim i desničarskim.

„Vladaćemo za sve Bolivijce… ujedinićemo našu zemlju“, kazao je Arse. Morales je u Argentini slavio ubedljivu pobedu svoje partije. Sestre i braćo: prevagnula je volja naroda“, objavio je na Tviteru Morales, ključni član latinoameričkog ljevičarskog “roze” talasa koji je vladao od 2006. do dramatičnog pada prošle godine.

Čak je i Moralesova najveća rivalka, desničarska predsednica Žanin Anjez priznala da je levica pobedila na izborima. „Još uvek nemamo zvanične brojke… međutim prema podacima kojima raspolažemo Arse je pobedio na izborima. Čestitam pobednicima i tražim od njih da vladaju razmišljajući o Boliviji i demokratiji”, objavila je Anjez na Tviteru.

Ova pobeda predstavlja senzacionalni politički povratak za Moralesov Pokret za socijalizam (Mas), koji je pretrpio žestok udarac prošle godine nakon što je lider morao da pobegne pošto je pokušao da ugrabi i četvrti predsednički mandat.

„Dobili su podršku kao kada je Evo prvi put izabran 2005. godine“, kazao je za „Gardijan“ Džim Šulc, osnivač Demokratskog centra. Za odlazeću konzervativnu vladu Anjezove, koja je preuzela vlast nakon Moralesovog bjekstva, ovo je žestok udarac. „Ovo nam govori da desnica u Boliviji nema široku političku podršku – nije čak ni blizu tome“, kazao je Šulc.

„Desno krilo je dobilo priliku da vlada i pokazali su da ih samo zanima sopstvena moć i da preziru urođenike i siromašne u zemlji. Pokazali su da se samo pretvaraju da imaju legitimitet, da tolerišu kršenja ljudskih prava i nekažnjivost, da su nestručni i korumpirani. I ljudi su odlučili da im je toga dosta“, kazao je Šulc.

Protivnici socijalista tvrde da je Arse samo Moralesova marioneta, koji će se sada vratiti u svoju domovinu. Međutim Arse je pokušao da se javno distancira od Moralesa tokom kampanje, a juče su njegovi saveznici kazali da čovek koji će postati novi predsednik Bolivije nije podređen nikome.

„Kategorično tvrdim da se Evo neće mešati u vladavinu brata Luisa Arsea“, kazao je David Apaza, lider Masa u jednom gradu nedaleko od La Paza. „Drug Evo je u svoje vreme bio ključni elemenat, glavni protagonista… ali smatramo da naš drug sada treba da odmori, dok brat Luis Arse preuzima vođstvo“. Međutim, kako podseća „Forin polisi“ u Boliviji nije došlo do mirne smene vlasti od 2002. godine a izbijanje nasilja je uvek moguće.

„Istorija i trenutno napeto stanje bolivijske politike ukazuje da će se sledeći izabrani predsednik verovatno suočiti sa protestima i biti primoran da podnese ostavku“, tvrdi analitičar Džejms Bosvort i dodaje da je to pesimistični, ali veoma mogući scenario za predstojeće godine.

Sprovedeni tokom pandemije koronavirusa, izbori u nedelju su smatrani testom demokratije ove države na Andima nakon što su prošlogodišnji izbori poništeni zbog optužbi za krađu, što je izazvalo krvave proteste i dovelo do Moralesove ostavke nakon 14 godina na vlasti.

„Ovo su bili najvažniji izbori od kako se Bolivija vratila demokratiji 1982. godine“, kazao je za Rojters politički analitičar Karlos Valverde. U nedelju, stanovnici La Paza, grada podeljenog po rasnim i klasnim linijama, mirno su izašli na glasanje i čekali u redovima kako bi izbegli gužve na biračkim mestima. Mnogi su kazali da strahuju da bi rezultat mogao dovesti do novog nasilja.

„Nadam se da će sve proći mirno i da će sledeća vlada pružiti rešenja kakvim se svi Bolivijci nadaju“, kazao je za britansku agenciju David Viljaroel.

Čestitke levičara iz Brazila i Venecuele

Vodeći pripadnici latinoameričke levice, koji se nadaju da će trijumf Luisa Arsea uticvati i na njihovu sudbinu, proslavili su juče uspeh bolivijskih socijalista. „Živeo bolivijski narod. Živela demokratija“, objavio je na Tviteru Gleisi Hofman, predsednik brazilske Radničke partije.

Autoritarni lider Venecuele, Nikolas Maduro je takođe pozdravio pobedu socijalista. „Velika pobeda. Jedinstveni i savesni, bolivijski građani su iskoristili izbore kako bi porazili puč koji je sproveden protiv našeg brata Eva“, objavio je na Tviteru Maduro.

Izvor: Vijesti.me