Pravoslavni vernici i sveštenstvo okreću se protiv Putina?

Pravoslavni vernici i pripadnici sveštenstva sve više se okreću protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, ocenjuje briselski portal Politiko, ilustrujući tu tvrdnju učešćem brojnih vernika, ali i sveštenika u prodemokratskim protestima tokom ove godine, prenosi Tanjug.

Dok se Putin pripremao da osvoji treći mandat 2012. godine, moćni ruski patrijarh Kiril opisuje njegovu vladavinu kao “čudo božije”, a njegovi komentari izneti tokom predizbornog gostovanja na televiziji sa predsednikom, bili su, prema mišljenju kritičara, prava ilustracija narušavanja razdvojenosti crkve i države utvrđenog post-sovetskim ustavom Rusije, piše Poltiko.

Portal dodaje da je, tokom godina koje su usledile, Putin, koji izražava duboku pravoslavnu veru, prešao na ultra-konzervativizam, pozicionirajući se kao branilac tradicionalnih hrišćanskih vrednosti.

Kako se bližila 2019. godine, dok su institucije Ruske pravoslavne crkve i dalje bile većim delom lojalne sekularnim vlastima, odnosi Kremlja sa poedinim običnim vernicima koji su nekada bili posmatrani kao Putinovo glavno biračko telo, postajali su sve napetiji, ocenjuje Politiko.

Ne samo da su pravoslavni hrišćani činili značajan broj demonstranata koji su ove godine širom Rusije učestvovali u prodemokratskim protestima, već je mnogo njih otvoreno označilo svoju veru kao osnov za preuzimanje akcije, navodi portal i dodaje da je prekretnica za mnoge bio oštar odgovor demonstranata u Moskvi kada je opozicionim političarima bilo zabranjeno da se kandiduju na izborima za gradsku Dumu, prenosi Tanjug.

“To je bio prvi put sa je sveštenstvo Ruske pravoslavne crkve kolektivno stupilo u akciju, a da ih crkveni velikodostojnici nisu sankcionisali”, kazala je ekspertkinja za religiju Ksenija Luščenko.

Spremnost religioznih Rusa da se pridruže prodemokratskim protestima stavila ih je na metu strogih kazni kojima su izložene opozicioni političari, piše dalje Politiko.

Portal navodi da je to izazvalo i neviđen odgovor pojedinih verskih vođa koji sve više riskiraju u odbrani vrednosti koje povezuju sa svojim uverenjima i za koje smatraju da ih ruske vlasti krše.

Politiko podseća da su sveštenici Ruske pravoslavne crkve u septembru potpisali otovoreno pismo u kojem se osuđuju, kako je navedeno, represivna suđenja za više od 20 osoba koje su učestvovale u protestima.

“Apelujemo na one koji poseduju sudsku moć i rade u organima reda naše zemlje. Mnogi od vas su kršteni u pravoslavnoj crkvi i smatrate sebe vernicima. Suđenja ne bi trebalo da budu represivna i upotreba sile ne treba da se izvodi uz neopravdanu okrutnost”, navodi se u pismu koje je potpisalo skoro 200 sveštenika.

Pismo je bilo izraz nezavisnosti klera bez presedana i probudilo je sećanja na disidentske sveštenike kao što je otac Galeb Jakunjim, koji se zalagao za poštovanje ljudskih prava tokom zvanično ateističke sovjetske ere, ocenjuje Politiko, a prenosi Tanjug.

Izvor: vijesti.me