Predlog nove bezbednosne strategije EU izostavio Zapadni Balkan

Evropska komisija predstavila je u Briselu predlog nove EU Strategije bezbednosne unije za period od 2020. do 2025. godine. Cilj strategije je povećanje nivoa sigurnosti svih onih koji žive na području Evrope, kako u fizičkoj tako i u digitalnoj sferi.

Za razliku od prethodne strategije, koja je obuhvatala period od 2015. do 2020. godine, predlog nove sigurnosne strategije zvanično ne spominje regiju Zapadnog Balkana kao područje s kojim EU deli identične bezbednosne izazove, prenosi portal Klix.ba.

Istina, naglašena je potreba dodatnog razvoja saradnje s različitim međunarodnim akterima, a Zajednički akcioni plan za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu se navodi kao dobar primer ciljane saradnje.

Balkan se spominje i u kontekstu suzbijanja prometa ilegalnog oružja, jer krijumčarenje na područje EU se odvija putem neposrednih susjeda, poručuju iz Centra za sigurnosne studije BiH.

Međutim, opšti je utisak da je strategija okrenuta suočavanju Unije s novim bezbednosnim pretnjama, posebno naglašavajući one vezane za novu digitalnu eru. Predlog nove strategije definiše četiri prioriteta za delovanje na nivou EU.

Prvi prioritet se odnosi na buduće bezbednosno okruženje koje u fokus stavlja zaštitu i povećanje otpornosti ključne fizičke i digitalne infrastrukture.

Drugi prioritet prepoznaje problem pretnji koje se rapidno razvijaju te potrebu EU da se tome prilagodi u cilju njihovog suzbijanja.

To se u prvom redu odnosi na sveprisutniji sajber kriminal te nužnost poboljšanja kapaciteta u digitalnim istragama, ali i na suzbijanje hibridnih pretnji kojima je cilj narušiti društvenu koheziju te poverenje u institucije.

Treći prioritet odnosi se na borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. U pogledu borbe protiv terorizma, strategija naglašava važnost otklanjanja uzroka radikalizacije, procesuiranja terorista i stranih terorističkih boraca te saradnje sa zemljama koje nisu članice EU i međunarodnim organizacijama.

Što se tiče organizovanog kriminala, mere će biti usmerene na borbu protiv krijumčarenja ljudi, posebno migranata, trgovine drogama i ilegalnog oružja.

Četvrti prioritet se odnosi na izgradnju jakog bezbednosnog ekosistema, što podrazumeva saradnju i razmenu informacija, jake spoljne granice, jačanje istraživačkih kapaciteta te unapređivanje veština i podizanje svesti o sigurnosnim pitanjima.

Predlog strategije, kojeg je 24. jula obelodanila Evropska komisija, treba još da usvoje Evropski parlament i Savjet EU, kako bi ona postala zvaničan dokument EU.

Izvor: Vijesti.me