Predsednik i premijerka Finske: Bez odlaganja podneti zahtev za članstvo u NATO

Finska, koja sa Rusijom deli granicu od 1.300 kilometara, ali i tešku prošlost, ranije je ostala izvan Severnoatlantskog pakta kako bi održavala prijateljske odnose sa svojim istočnim susedom

Ilustracija, Foto: ShutterstockIlustracija, Foto: Shutterstock

12.05.2022. 09:33h

Finska bi trebalo da podnese zahtjev za pridruživanje vojnom savezu NATO, rekli su predsjednik ove zemlje Sauli Niniste i premijerka Sana Marin u zajedničkom saopštenju, javlja Rojters i navodi da se radi o velikoj promjeni politike koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu.

“Finska bez odlaganja mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO”, rekli su Niniste i Marin u zajedničkoj izjavi.https://949a9923c277f80bb77a524383a4c5e5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlAds by FatChilli

Finska, koja sa Rusijom dijeli granicu od 1.300 kilometara, ali i tešku prošlost, ranije je ostala van Sjevernoatlantskog pakta kako bi održavala prijateljske odnose sa svojim istočnim susjedom, podsjeća Rojters.

Prva je reagovala premijerka Danske Mete Frederiksen, koja je izjavila da će se ta zemlja zalagati za brz proces prijema Finske u NATO.

“Danska će, naravno, toplo pozdraviti ulazak Finske u NATO. Ona će ojačati NATO i našu zajedničku bezbjednost”, napisala je Frederiksen na Tviteru.

Izvor: vijesti.me