Predsednik Kine u UN-u pozvao na zajedničko rešavanje globalnih izazova

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija na zajedničko rešavanje globalnih obaveza, prenijela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

“Svet mira i razvoja trebao bi obuhvatiti civilizacije različitih oblika i mora prilagoditi različite puteve modernizacije. Demokratija nije posebno pravo zadržano za pojedinačnu državu, već pravo na uživanje ljudi svih zemalja”, rekao je kineski predsednik i dodao da je njegova zemlja “uvek graditelj svetskog mira”.

Prema njegovim rečima, uspeh jedne zemlje ne mora da znači neuspeh druge zemlje, “a svet je dovoljno velik da se prilagodi zajedničkom razvoju i napretku svih zemalja”. Dodao je i da treba ostati privržen napretku usmerenom na sve zemlje sveta.

Predsednik Kine je naveo da takođe treba brinuti o posebnim potrebama zemalja u razvoju.

“Možemo upotrebiti takva sredstva kao što je obustava duga i razvojna pomoć kako bismo pomogli zemljama u razvoju, posebno ugroženima koje se suočavaju sa izuzetnim teškoćama, s naglaskom na rešavanju neuravnoteženog razvoja medju zemljama i unutar njih”, naveo je on u svom govoru.

Kineski predsednik se založio i za akcije orijentisane na rezultate, navodeći doprinos razvoju, unaprjeđenje saradnje na smanjenju siromaštva, bezbjednost hrane, odgovor na koronavirusu i vakcine, finansiranje razvoja, klimatske promjene i zeleni razvoj i industrijalizacija.

“Kina je obećala dodatne tri milijarde dolara međunarodne pomoći u naredne tri godine za podršku zemljama u razvoju u odgovoru na kovid-19 i promovisanju ekonomskog i društvenog oporavka”, rekao je Si.

Pomenuo je i podsticanje ravnopravnijeg i uravnoteženijeg globalnog razvojnog partnerstva, stvaranje veće sinergije među procesima multilateralne razvojne saradnje i ubrzanje primjene Agende održivog razvoja UN do 2030. godine.

Kina će nastojati da dostigne najveću emisiju ugljen-dioksida prije 2030. godine i postigne ugljeničnu neutralnost pre 2060. To zahteva ogroman naporan rad i mi ćemo uložiti sve napore da ispunimo ove ciljeve, rekao je Si, prenela je CMG.

Izvor: Vijesti.me