Predsednik SAD priznao masakr nad Jermenima kao genocid

Američki predsednik Džozef Bajden priznao je danas masakr nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva 1915. godine kao genocid čime je postao prvi lider SAD koji je genocidom označio smrt oko 1,5 miliona Jermena.

„Amerikanci odaju počast svim Jermenima koji su poginuli u genocidu započetom pre tačno 106 godina”, naveo je Bajden.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je reč o odavanju pošte žrtvama a ne o pokretanju nekog spora s nekim, aludirajući na Tursku koja negira genocid.

Oko 30 zemalja priznalo je taj masakr kao genocid, a u Jermeniji je danas Dan sećanja na te žrtve, prenosi Beta.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.

Turska osudila Bajdenovu izjavu

ANKARA – Turska je danas odbacila i osudila izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena koji je prethodno priznao masakr nad Jermenima 1915. godine u Otomanskom carstvu kao genocid.

„Izrazi ne menjaju istoriju, niti je mogu ponovo pisati. Neće nas niko učiti našoj istoriji. Politički oportunizam je najveća izdaja protiv mira i pravde. U potpunosti odbacujemo ovu populističku izjavu”, napisao je šef diplomatije Mevlut Čavušoglu na Tviteru, prenosi Anadolija.

Turska prihvata činjenicu da je veliki broj Jermena poginuo u sukobima sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali osporava broj stradalih i negira da su ubistva bila sistematski planirana i da predstavljaju genocid, prenosi Tanjug.

„Saopštenje SAD, kojim se iskrivljuju istorijske činjenice, nikada neće biti prihvaćeno i otvoriće duboke rane koje podrivaju naše međusobno poverenje i prijateljstvo”, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da Bajdenova odluka nije pravno zasnovana.

Kalin: SAD treba da pogledaju sopstvenu prošlost

ANKARA – Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin danas je, pošto je američki predsednik Džo Bajden masakr nad Jermenima 1915. u Otomanskom carstvu priznao za genocid, poručio da Sjedinjene Američke Države treba da pogledaju sopstvenu prošlost.

„Snažno osuđujemo i odbacujemo izjavu američkog predsednika koja samo ponavlja optužbe onih čija je jedina agenda neprijateljstvo prema našoj zemlji”, naveo je Kalin na Tviteru, javlja Tanjug.

Američkom predsedniku, kako je dodao, Turska preporučuje da pogleda prošlost i sadašnjost sopstvene zemlje, prenosi Rojters.

Istovremeno, predsednik direkcije za komunikacije Predsedništva Turske Fahretin Altun ocenio je da je današnji dan tužan, s aspekta bilateralnih odnosa Turske i SAD, prenosi Anadolija.

On je poručio i da su „institucije SAD-a kod objave ove izjave, nažalost pokleknule pred zahtevima lobija”.

Pašinjan: Priznanje genocida pitanje bezbednosti za Jermeniju

MOSKVA – Premijer Jermenije Nikol Pašinjan poručio je danas američkom predsedniku Džou Bajdenu u pismu da njegovo priznanje genocida nad Jermenima predstavlja pitanje bezbednosti za Jermeniju, naročito posle sukoba u Nagorno-Karabahu prošle godine.

Bajden je danas izdao saopštenje u kojem je masakr i prinudnu deportaciju Jermena u Otomanskom carstvu 1915. godine, priznao kao genocid, javlja Tanjug.

„Jermeni širom sveta pozdravili su ovo priznanje genocida i dočekali ga sa oduševljenjem”, rekao je Pašinjan, prenosi Rojters.

Izvor: politika.rs