Predsjednik Nemačke dočekan u Izraelu kao saveznik u borbi protiv antisemitizma

Predsednik Izraela Ruven Rivlin pohvalio je danas predsednika Njemačke Franka-Valtera Štajnmajera, koji mu je doputovao u posetu, kao saveznika u borbi protiv antisemitizma.

Rivlin je rekao da je Nemačka bila “snažan partner u beskopromisnoj borbi protiv antisemitizma” i da je stajala uz Izrael protiv “snaga terora”, za koje je rekao da teže da izbrišu Izrael sa mape sveta.

Nacistička Nemačka i njeni saradnici ubili su šest miliona evropskih Jevreja u holokastu u Drugom svetskom ratu.

Posleratni lideri Nemčke su se više puta izvinili za nacistiške zločine i ta zemlja je platila milione dolara na ime odštete jevrejskim žrtvama.

I mada su odnosi između Nemačke i Izraela bili teški u prvim decenijama posle rata dve zemlje su uspostavile bliske odnose u proteklim godinama.

Nemačka je prošle nedelje pokrenula novu inicijativu sa SAD radi suprotstavljanja alirmirajućem rastu antisemitizma i poricanja holokausta širom sveta.

Holokaust dijalog SAD-Njemačka teži da se izmeni taj trend koji je uzeo maha tokom pandemije koronavirusa i širenja političkog populizma u Evrope i SAD.

Dijalog omogućuje da mladi, ali ne smo oni, uče o zločinima nacista i njihovih saveznika.

Predsednik Nemačke koji je došao zapravo u oproštaju posetu Rivlinu jer Rivlinom sedmogodišnji mandat ističe 7. jula sastaće se i sa novim premijerom Izraela Naftalijem Banetom i posetiti Memorijlani centar holokausta Jad Vašem i očekuje se da će izraziti jaku podršku Izraelu.

Izvor: vijesti.me