Predstavnički dom izglasao Trampov opoziv

Donald Tramp je treći američki predsednik u istoriji o kojem će Senat odlučivati da li će biti smijenjen, nakon što je Predstavnički dom većinom glasova izglasao takozvani impičment, odnosno opoziv.

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, je izglasao da je Tramp zloupotrebio svoja ovlašćenja i da je vršio opstrukciju Kongresa. Glasanje je bilo po partijskoj liniji – za prvu tačku predloga glasalo je 230 članova, a protiv je bilo njih 197, dok je druga tačka opoziva usvojena sa 229 naprema 198 glasova, preneo je BBC.

Zloupotreba ovlašćenja se odnosi na navodni pokušaj Trampa da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, a druga optužba na to što nije hteo da sarađuje u vezi sa istragom, što nije dao pristup dokumentaciji lično i što je sprečio svoje saradnike da to urade.

Tramp je treći predsednik koji je “impičovan”, nakon Endrjua Džonsona i Bila Klintona.

Šanse, međutim, da bude smenjen u Senatu su minimalne jer republikanci imaju većinu u tom domu.

Čak se brojni analitičari slažu da bi impičment mogao samo da pojača njegovu kampanju za izbore naredne godine, a da je jedina šteta za Trampa – povređen ego upisivanjem u istoriju.

Izvor: vijesti.me