Predstavnik srpske manjine prvi put na obeležavanju akcije “Oluja”

U Kninu je danas, u prisustvu hrvatskog državnog vrha na čelu s predsednikom Zoranom Milanovićem, počela centralna manifestacija obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja. Svečanosti prisustvuju svi članovi hrvatske vlade, a prvi put i visoki predstavnik srpske nacionalne manjine, potpredsednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević, što je u Zagrebu ocenjeno kao „snažna i važna poruka pomirenja” u odnosima Hrvata i srpske manjine, ali i Hrvatske i Srbije.

U vreme mandata predsednika Ive Josipovića, na manifestaciji povodom godišnjice Oluje u Kninu je 2012. bio predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, ali on nije bio izabrani politički predstavnik Srba.

Program je počeo zvonjavom crkvenih zvona, kojom se simbolično obeležava ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom operacije Oluja, a na kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava, javlja Beta.

Zbog epidemioloških mera, na Tvrđavi su samo učesnici programa, dok se državni vrh i ostale zvanice nalaze na kninskom trgu odakle su putem video bima pratili podizanje zastave. Potom je ispaljeno 25 počasnih plotuna i pročitana su imena poginulih i nestalih učesnika operacije.

Zastavu na tvrđavi podigli su pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su je na istom mestu podigli i 1995. godine.

Na kninskom trgu uskoro se očekuje obraćanje predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića, predsednika Sabora Gordana Jandrokovića i predstavnika hrvatskih branitelja, penzionisanog generala Ante Gotovine.

Na obeležavanju će se služiti i misa za poginule u akciji i biće izveden prigodni program Akrobatske grupe „Krila Oluje”. Na kninskoj tvrđavi uveče će biti vatromet i koncert bez publike koji će prenositi televizija.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović sinoć je u Kninu odlikovao više hrvatskih ratnih zapovednika i poručio da su ratovi gotovi i da ih je Hrvatska za jedno dugo razdoblje dobila.

Izvor: politika.rs