Prekinuto ispitivanje još jedne vakcine zbog bolesti učesnika

Američka kompanija „Džonson i Džonson” privremeno je obustavila kliničko ispitivanje potencijalne vakcine protiv koronavirusa zbog neobjašnjive bolesti učesnika studije, saopšteno je iz te kompanije.

Kako se navodi, bolest učesnika testiranja ispituje nezavisni odbor za nadgledanje podataka i bezbednosti, prenosi Tanjug.

U saopštenju se ističe da su takve pauze uobičajene tokom velikih ispitivanja koja mogu da obuhvate desetine hiljada ljudi.

Ovo je drugi zastoj u ispitivanju vakcine koje sprovodi više proizvođača u svetu, nakon što je „Astra Zeneka” pauzirala kasnu fazu testiranja svoje eksperimentalne vakcine koja se razvija na Univerzitetu Oksford, takođe zbog bolesti učesnika studije.

Ispitivanja te vakcine u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i Indiji su nastavljena, ali su u SAD još na pauzi.

Kompanija Džonson i Džonson saopštila je prošlog meseca da je njena eksperimentalna vakcina protiv kovida-19 proizvela jak imuni odgovor u ranoj i srednjoj fazi ispitivanja, nakon čega je započela finalna faza sa 60.000 učesnika, a rezultati su se očekivali krajem ove ili početkom naredne godine.

Izvor: politika.rs