Premijeru Australije, džaba sve

Najnovije istraživanje javnog mnjenja, koje je urađeno za list “Australijan” pokazuje da je podrška Morisonu opala za pet procentnih poena na 39 odsto u januaru, što je najlošiji reultat u poslednje dve godine.

Anketa pokazuje i da je podrška Morisonovoj vladajućoj konzervativnoj stranci pala na najniži nivo otkad je postao premijer 2018. godine.

Razlog za to je pre svega nezadovoljstvo Australijanaca načinom na koji se Vlada borila protiv širenja talasa omikron soja koronavirusa.

Morison je uživao najveću popularnost kada je zatvorio granice Australije i ponudio finansijsku pomoć ugroženima usled lokdauna koji je doprineo brzom suzbijanju koronavirusa, prenosi Rojters.

Australija se, međutim, sada bori sa veoma zaraznim omikron sojem, bolnice su prepune obolelih, a primetne su i nestašice u supermarketima zbog poremećaja u lancu snabdevanja.

To znači da višenedeljno zatvaranje građana kao oštra mera nije urodilo plodom. Morisonova vlada takođe je dospela u žižu javnosti pred Australijan open kada se odvijama jedanaestodnevna drama oko toga da li će najbolji teniser na svetu Novak Đoković biti pušten da igra ili ne. Epilog je već svima poznat, a svemu je svakako doprieo i te kako Morison koji je u startu rekao da Đoković ne može da uđe u Australiju i da je pretnja za zdravlje građana, iako je imao dokumentaciju da je dva puta preležao kovid, te na taj način ne može biti pretnja nikome.

Morison je računao i da će upravo insistiranje na tome da se deportuje Đoković doprineti tome da mu ne padne rejting, što je celokupnu situaciju oko Đokovića sasvim jasno stavilo u politički kontekst.

Takođe, vlada je bila primorana i da u pomoć pozove tzv. bekpekere, ljude koji slobodno putuju po svetu, kako bi pomogli Australiji koja zbog omirkona nema dovoljno radne snage.

Izvor: b92.net