Preti veliki pad globalne ekonomije 2020. godine

Globalna ekonomija doživljava “sinhronizovano usporavanje”, izjavila je nova šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), dodavši da će se stanje još pogoršati ako vlade ne reše trgovinske sporove i ne podupru rast.

U vrlo otvorenom inauguralnom govoru nakon što je preuzela dužnost 1. oktobra, Kristalina Georgijeva rekla je da su trgovinske napetosti “znatno oslabile” proizvodnju i investicionu aktivnost širom sveta.

“Postoji ozbiljan rizik da će uskoro biti zahvaćene usluge i potrošnja”, rekla je Georgijeva.

Kumulativni učinak trgovinskih sukoba mogao bi do 2020. dovesti do pada globalnog BDP-a od 700 milijarda dolara ili 0,8 posto, istakla je i dodala da će najnovije istraživanje objaviti iduće sedmice na godišnjem zasedanju MMF-a i Svjetske banke.

“U tom scenariju, nestaje cela ekonomija Švajcarske”, istakla je Georgijeva, prenosi Hina.

Istraživanje uzima u obzir uvedene i planirane veće carine SAD-a na uvoz robe iz Kine vredne 300 milijardi dolara. Veći deo gubitka BDP-a biće posledica smanjenja poverenja kod poslovnih ljudi, pada produktivnosti zbog narušenog lanca snabdevanja i negativnih reakcija tržišta, navela je.

“U 2019. očekujemo usporavanje rasta u gotovo 90 posto sveta. Globalna ekonomija je u sinhronizovanom usporavanju. To znači da će ovogodišnji rast biti najniži od početka decenije”, upozorila je Georgijeva.

Situacija je sasvim suprotna nego pre dve godine, pre početka američko-kineskog trgovinskog rata, kada su države koje čine 75 posto svetskog BDP-a bežile ubrzani rast, kaže šefica MMF-a.

Bugarska ekonomistkinja, bivša zvaničnica EU-a i ranije druga osoba Svetske banke, upozorila je da je svetska trgovina “gotovo zastala”.

Po njenim rečima, pukotine u trgovini mogle bi izazvati promene koje će trajati najmanje jednu generaciju, uključujući prekinute lance razmjene, zatvorene trgovinske sektore, “digitalni Berlinski zid” koji države prisiljava da biraju između tehnoloških sistema.

Te loše prognoze zahvatiće brojne zemlje koje se u trgovinskim sukobima nalaze između dve vatre, uključujući rastuća tržišta koja imaju sklopljene aranžmane s MMF-om, dodala je Georgijeva.

Pozivajući zemlje da sarađuju u reformi globalne trgovine kako bi je učinili održivom, šefica MMF-a je aludirala na česta negodovanja zbog trgovačkih praksi Kine, no nije tu zemlju direktno spomenula.

“To znači uhvatiti se u koštac sa subvencijama, kao i s pravima na intelektualno vlasništvo i transfer tehnologije”, rekla je Georgijeva dodajući da bi modernizovani trgovinski sistem oslobodio potencijal uslužnog sektora i internet trgovine.

Izvor: Vijesti.me