Previše sedenja tokom zime ostavlja ozbiljne posledice na zdravlje

Samo dve nedelje sedenja tokom zimskih meseci može ostaviti trajne štetne posledice na zdravlje, pokazalo je novo istraživanje.

Studija Univerziteta u Liverpulu jedinstvena je zbog toga što je proučavala zdrave osobe koje su iznenada smanjile svoje aktivnosti. Takve promene najčešće se događaju u vreme praznika, loših vremenskih prilika ili bolesti.

Britanska studija pokazala je da zdrave osobe koje dnevno naprave oko 10.000 koraka nakon samo 14 dana izležavanja imaju dramatičan pad snage i glavnih pokazatelja dobrog zdravlja.

Stručnjaci upozoravaju da usporavanje aktivnosti može biti posebno pogubno za starije osobe i može da izazove trajne fiziološke posledice.

Istraživanje je obuhvatilo 47 odraslih osoba od kojih je polovina bila starija od 60 godina, a ostali su bili u 20-im i 30-im godinama života.

Svima je bilo rečeno da aktivnosti svedu na najviše 1500 koraka dnevno tokom dve nedelje. Na kraju istraživanja nivo masnog tkiva u mišićima porastao je za 20 odsto kod pripadnika mlađe populacije, dok je kod starijih taj procenat iznosio 28 odsto.

Snaga u nogama opala je za pet odsto kod mlađih osoba, a više od osam odsto kod starijih. Uočen je i pad kardiorespiratornog kapaciteta uz pad od više od pet odsto među mlađima i gotovo 10 odsto među starijim ispitanicima.

Mitohondrijska funkcija – proizvodnja energije na ćelijskom nivou, takođe je opala nakon dve nedelje izležavanja uz pad od oko četiri odsto među mlađima i 19 odsto među starijima od 60 godina.

Naučnici su ocenili da je ovo otkriće posebno važno zbog toga što ukazuje na promene u telu koje bi mogle da rezultiraju dugoročnim, pa čak i trajnim posledicama pogađajući metaboličke funkcije, zdravlje mišićno-koštanog sistema i stanja povezanog sa upalama.

Takođe je uočeno smanjenje gustoće koštanog tkiva, ukupne telesne mase i mase mišića nogu.

Naučnica Džulijet Norman kaže da je obim uočenih promena za tako kratko vreme iznenađujući i upozorila je da se treba odupreti tendenciji vođenja sedalačkog načina života.

“Ova studija pokazuje važnost svakodnevnog izlaska iz kuće. Pola sata dnevno dovoljno je da se spreče promene koje štete zdravlju, posebno starijih osoba”, rekla je Norman.

Izvor: N1/Daily Mail