Proces opoziva Trampa duboko podelio američku javnost

Donald Tramp je treći predsednik u američkoj istoriji opozvan u Predstavničkom domu Kongresa. Dok se Senat priprema da održi „suđenje“ u novoj godini, američka javnost je i dalje izrazito polarizovana kada se postavi pitanje Trampovog opoziva. Novinarka Glasa Amerike Ardita Dunelari istražila je faktore koji doprinose dubokim, stranačkim podelama.

Opoziv predsednika Donalda Trampa motivisao je na akciju Amerikance širom političkog spektra, uključujući i posetioce ispred zgrade Kongresa u Vašingtonu.

“Taj čovek konstantno laže, krši zakon, krši sve ustavne kategorije. Varao je, zajedno sa Vladimirom Putinom, da bi ukrao prve izbore, a pokušava da ponovo vara na sledećim”, smatra Kori Holms iz Mejna.

Paki Vejlend, stanovnica Vašingtona, kaže da se pridružila demonstrantima ispred Kapitola kako bi izrazila svoju zabrinutost zbog stanja američke demokratije.

“Kada članovi Senata i članovi Predstavničkog doma odbiju da dozvole da se otkriju činjenice, stvarne priče, i da se odgovori na njih – mi smo u krizi, to je ustavna kriza ali zapravo i kriza demokratije”, objašnjava Vejlend.

Amerikanci koji brane predsednika su podjednako glasni i odlučni.

“Nema nikakvih činjenica, sve su to glasine i insinuacije”, stav je Marka Kampfa iz Nevade.

Kampf veruje da je predsednik meta politički motivisanog procesa.

“Mislim da opoziv nije validan, nema stvarne, logične osnove, posebno u odnosu na to šta je po Ustavu potrebno da bi se smenio predsednik”, dodao je.

Ovako velike razlike u mišljenju se vide i u anketama, koje pokazuju da su Amerikanci potpuno podeljeni oko opoziva. Neki na obe strane vide medije kao faktor koji produbljuje političke podele.

“Ako gledam CNN ili MSNBC dobiću sasvim drugačiju sliku nego ako gledam Fox News”, kaže Paki Vejlend.

“U proteklih nekoliko godina, mediji su podelili Ameriku, na osnovu rase, pola, etničke pripadnosti, po svemu…”, smatra Adam iz Merilenda.

I dok su Amerikanci podeljeni već godinama, analitičarka Elejn Kejmark misli da Tramp koristi te podele kao političku strategiju.

“To postoji odavno, ali Donald Tramp je sve podigao na novi nivo načinom na koji se ponaša kao predsednik”, izjavila je Kejmark sa Instituta Brukings.

Očekuje se da će predsednik Tramp ‘preživeti’ suđenje u Senatu, koji kontrolišu republikanci, i da neće biti smenjen. Ali, pristalice procesa opoziva nisu obeshrabrene.

“Članovi Kongresa moraju da rade svoj posao. Položili su zakletvu da će se pridržavati Ustava a ovaj čovek je prekršio zakon.

Ovo nema nikakve veze sa izborima, u pitanju je – zakon”, dodaje Kori Holms.

Analitičarka Kejmark veruje da je ovaj proces, uprkos podelama, pomogao jačanju američke demokratije.

“Najvažniji razlog za ovo je da se očuva princip koji u Americi zovemo podelom vlasti”, smatra ona.

Proces je takođe ulio energiju političkim bazama i demokrata i republikanaca. Analitičari kao što je Kejmark očekuju da će odziv na izborima 2020. godine biti najveći u američkoj istoriji.

Izvor: N1