“Prosinečki je pušio na poluvremenu, nije mogao da trči, ali je bio GENIJE”

Nekadašnji saigrač legendarnog fudbalera Crvene zvezde pričao o danima kada je “Žuti” igrao za Portsmut.

Kada je 2001. godine stigla informacija da će Robert Prosinečki postati fudbaler Portsmuta, mnogi su bili, najblaže rečeno, iznenađeni.

Šampion Evrope iz 1991. sa Crvenom zvezdom i nekadašnji igrač Real Madrida i Barselone odlučio je da ode u engleski Čempionšip.

I u samom Portsmutu mnogi su bili šokirani da će u njihov tim doći takav fudbaler, a u prethodnih 18 godina ispredale su se brojne priče na Ostrvu o tome kako je Prosinečki “zaludeo” mnoge ljubitelje fudbala u Engleskoj.

Ovoga puta, pohvalno o bivšem reprezentativcu Jugoslavije i Hrvatske je govorio njegov nekadašnji saigrač iz Portsmuta, Geri O’Nil.

“Kakva legenda. Bio je mator kada je stigao, ali je i dalje bio briljantan. Nisi mogao da mu uzmeš loptu”, počeo je O’Nil razgovor za “TalkSPORT”.

“Kada bi ušao u svlačionicu na poluvremenu, uvek biste mogli da vidite dim iz toaleta. Pušio bi nekoliko cigareta na svakom poluvremenu! Nije dobro pušiti cigarete, posebno ako biste da budete fudbaler, ali on je bio neverovatan”, rekao je bivši igrač Vest Hema, Midlsbroa, KPR-a i drugih engleskih klubova.

O’Nil je na zanimljiv način opisao kako je bilo igrati i trenirati sa Prosinečkim.

“Nije mogao da trči, bukvalno. Bilo je kao da igrate fudbal sa vašim tatom. Ali i dalje niste mogli da mu uzmete loptu. Trenirao je ritmom kojim je želeo da trenira, ali i dalje je ostavljao bez daha.

Na jednoj utakmici, Prosinečki je bio strelac tri pogotka, a O’Nil se priseća tog susreta.

“Sećam se kada je postigao het-trik na našem terenu, izgubili smo 4:3, mislim protiv Barnslija, a posle meča je bacio svoje kopačke na zemlju. Kao da nas je gledao sa gađenjem u stilu “vi pojma nemate, postigao sam het-trik, a mi ne možemo ni da pobedimo Barnsli”.

O’Nil je tada bio tinejdžer i za njega je igranje sa Prosinečkim bilo neverovatno iskustvo.

“Bilo je ludo. Bio sam centralni vezista, tako da smo pomalo bili konkurencija jedan drugom. Mislio sam “on ne može da trči, kako će on da igra za nas?” Ali onda bi dobio loptu i pomislio bih da je čovek genije. On je najbolji igrač sa kojim sam igrao, iako nije bio ni blizu igrač kakav je nekada bio. Bio sam mlad, on je bio “desetka”, a ja sam iza njega “pokrivao” prostor. Bilo je neverovatno igrati sa njim. Mnogo sam naučio od njega, osim onog dela oko cigareta”, zaključio je O’Nil.

Izvor: Mondo.rs