Protesti protiv Vlade Španije

Desetine hiljada Španaca protestvovalo je u nedelju protiv nove vlade strahujući od mogućeg razbijanja Španije, budući da se u njoj prvi put nalazi Unidas Podemos, jedina velika stranka koja podržava referendum o nezavisnosti Katalonije.

U gradiću Talavera de la Reina, udaljenom 120 kilometara od Madrida, oko hiljadu osoba sa španskim zastavama izašlo je pred gradsku skupštinu gde su uzvikivali “Živela Španija, živeo kralj” i nosili transparente “Španija postoji”.

“Sančez je u rukama katalonskih i baskijskih separatista. Mi mu ne verujemo. Zabrinuti smo ovom situacijom”, rekao je jedan od učesnika.

Slična okupljanja organizovala su civilna udruženja, a podržala ih je desničarska stranka Vox.

Lider te stranke Santjago Abaskal koja je na novembarskim izborima postala treća politička snaga u Španiji, okupio je hiljade ljudi na madridskom trgu Plaza de Cibeles.

“Španija postoji i postojaće”, rekao je Abaskal, prenosi Hina.

Socijalistička radnička stranka (PSOE) Pedra Sančeza i manja levičarska Unidas Podemos u nedelju su predstavili kralju Felipeu VI svoje ministre nakon što su tesnom većinom dobili zeleno svetlo u parlamentu.

Sančez je sa Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost Katalonije, dogovorio uspostavljanje pregovaračkog stola, ali je istakao da “Španija neće biti razbijena” i da će se razgovori voditi u skladu sa Ustavom koji ne dopušta referendum.

Izvor: vijesti.me