Protesti zbog nestašica vode u Iranu, jedan mladić poginuo

Jedan mladić je ubijen tokom druge noći protesta zbog nestašice vode na jugozapadu Irana, izjavio je jutros lokalni zvaničnik i za pucnjavu optužio naoružane demonstrante, javila je državna novinska agencija IRNA.

Iran se suočava sa najgorom sušom u poslednjih 50 godina, a protesti su izbili zbog nestašica vode u nekoliko gradova i mesta u naftom bogatoj provinciji Kuzestan.

U izveštaju Rojtersa se navodi da nestašica vode nije pogodila samo domaćinstva već je opustošila poljoprivredu i stočarstvo i dovela do nestanka električne energije.

„Tokom skupa, izgrednici su pucali u vazduh da bi isprovocirali ljude, ali na nesreću jedan metak pogodio je jednog mladića i ubio ga”, rekao je Omid Sabripur, šef gubernije u gradu Šadegan, prenosi Tanjug.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama čuju se pucnji, vide se demonstranti koji pale automobilske gume kako bi blokirali puteve i snage bezbednosti koje pokušavaju da rasteraju ogorčene građane.

Tokom protesta ljudi su oštro prozivali vrhovnog verskog vođu Irana ajatolu Alijem Hamneijem i skandirali „Smrt diktatoru” i „Smrt Hamneiju”.

Poslednjih nedelja hiljade radnika u ključnom iranskom energetskom sektoru takođe su održali proteste tražeći bolje plate i radne uslove na gasnim poljima i nekim rafinerijama u velikim gradovima juga Irana.

Izvor: politika.rs