Protiv virusa: Maske, higijena i socijalna distanca, ali i još nešto što često zaboravljamo

Svi već znamo koje su tri najvažnije mere za obranu od koronavirusa – maska za lice, fizička udaljenost i pranje ruku, ali s dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu – svež vazduh.

Slabo provetrene prostorije povećavaju mogućnost prenosa virusa pomoću aerosola, čestica koje ”lebde” u vazduhu, objašnjava direktor odjeljenja infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostocku dr. Emil Reisinger.

“Uz kapljično širenje, mnogo manji aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije koronavirusa, premda u manjoj meri”, kaže Reisinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu lebdeti duže i tako se širiti u zatvorenim prostorijama. Tome je najlakše doskočiti povremenim otvaranjem prozora. Strahovi da ćete se pritom prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski profesionalci.

Provetravanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promeni temperaturu u prostoriji, napominje Reisinger. Predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i otpustiće sačuvanu toplotu.

Nemački stručnjaci preporučuju da se kancelarijske prostorije provetravaju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sedi manje ljudi dovoljno je i deset minuta, prenosi agencija Hina.

Izvor: Vijesti.me