Prva poseta Sija Tibetu otkako je preuzeo vlast

Kineski predsednik Si Đinping je završio dvodnevnu posetu Tibetu, izvestili su danas kineski državni mediji. To je njegovo prvo putovanje u tu autonomnu regiju otkako je 2012. godine preuzeo vlast, ocenjuje japanska novinska agencija Kjodo.

Si je tokom posete Lasi, glavnom gradu Tibeta, obišao nekoliko mesta, među kojima je i palata Potala. Palata je na UNESCO-ovoj listi svetske baštine i poznata je kao nekadašnja zvanična rezdencija Dalaj Lame, duhovnog vođe tibetanskog budizma. Ove godine se, kako podseća agencija Kjodo, obeležava 70 godina od onoga što Peking naziva mirnim oslobađanjem Tibeta.

Tokom dvodnevne posete, Si se u razgovoru sa lokalnim stanovništvom upoznao sa radom na etničkim i verskim poslovima, sa očuvanjem drevnog grada i zaštitom tibetanske kulture, prenela je Sinhua. Tibet se 1913. godine proglasio nezavisnim od Kine, ubrzo nakon pada dinastije Ching.

Tibet se ponovo vratio u sastav Kine 1951. godine kao autonomna regija pod vlašću Dalaj Lame, koji je posle toga pobegao u Indiju nakon neuspelog ustanka protiv kineske vladavine 1959. godine, koji je rezultirao na desetinama hiljada mrtvih. Kineska komunistička partija proglasila je to područje autonomnom etničkom regijom 1965. godine i ojačala je upravu na Tibetu.

Izvor: tanjug