Prva svetska konferencija o kovidu 19 u Srbiji

Srbija će od danas do ponedeljka biti domaćin prve svetske konferencije posvećene borbi protiv virusa korona „Kovid 19, multidisciplinarni naučni odgovor – kolektivno znanje za zaštitu globalnog zdravlja”. Ova međunarodna konferencija okupiće eminentne stručnjake iz sveta medicine sa svih kontinenata. Planirano je da na skupu u Palati „Srbija” učestvuje više od 300 predavača koji će govoriti o 50 tema povezanih s kovidom 19.

Profesor dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka Kovid bolnice u Batajnici i predsednica konferencije, kaže za „Politiku” da ovaj skup ima najveći međunarodni značaj i da je prvi svetski skup ovakve vrste.

– Od samog početka borbe protiv kovida 19, a to je više od dve godine, Srbija je bila jedan od lidera po broju novoizgrađenih kovid bolnica, prva po uvođenju vakcinacije protiv korone, potom jedna od vodećih zemalja u svetu po dostupnosti svih vakcina i inovativnih lekova za lečenje kovida 19. Pomislila sam – pa zašto onda Srbija ne bi bila prva i po organizovanju konferencije ovakve vrste. Odlučili smo se da organizujemo ovaj skup, na koji se prijavilo više od 2.000 učesnika. Sastanak je hibridan, odnosno zainteresovani će moći uživo da slušaju predavanja ili u onlajn formatu – naglašava dr Adžić Vukičević.

Naša sagovornica napominje da predavači dolaze sa svih kontinenata, iz 32 zemlje. Konferenciji će prisustvovati i dr Hans Kluge, direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, kao i predstavnici Unicefa i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

– Dolaze najpoznatija svetska imena iz oblasti anesteziologije (Nik Knežević, Pesenti, Graseli, Krajinović, Molnar, Gajić), pulmologije (Buros, Ratko Đukanović), infektologije (Gregori Felis), epidemiologije (Migliori), imunologije, javnog zdravlja, hirurgije… Biće održan i ministarski forum, gde će ministri zdravlja diskutovati o svim aktuelnim temama i iskustvima iz svojih zemalja. Sigurno bi broj stranih predavača bio višestruko veći da nije aktuelne situacije u Ukrajini, jer su mnogi predavači upravo iz tog razloga otkazali svoje učešće – pojašnjava dr Adžić Vukičević i dodaje da će se baš u Beogradu prvi put, posle dve godine borbe protiv kovida 19, sresti najveći stručnjaci iz raznih oblasti medicine i moći će da razmenjuju svoja iskustava i saznanja o pandemiji koja je zadesila čitav svet.

Profesorka Adžić Vukičević na skupu će govoriti o dve teme. Jedna se odnosi na invazivne gljivične infekcije pluća u slučaju kovida 19, a druga na koinfekciju, odnosno udruženost tuberkuloze pluća i korone.

Kaže da je upravljanje najvećom kovid bolnicom u Evropi njen najveći životni izazov i jedan veliki zadatak i obaveza koju je prihvatila bez razmišljanja.

– Kada se osvrnem iza sebe i kada shvatim da je u Kovid bolnici u Batajnici za 15 i po meseci lečeno više od 20.000 naših građana, osetim veliki ponos zato što smo svi mi zaposleni u toj ustanovi uspeli da za kratko vreme zbrinemo jedan čitav grad i da svi zajedno damo najbolje od sebe kako bismo pomogli najteže obolelim od kovida 19. Naša zemlja se odlično borila i bori se i dalje bez rezerve. Raspolažemo novim savremenim bolnicama s dovoljno mesta, imamo sve moguće lekove, vakcine. Za mene je najveća sreća da su otvaranjem kovid bolnica mladi lekari i medicinske sestre dobili priliku za stalno zaposlenje.

Tako je pre nedelju dana primljeno 500 mladih lekara, među kojima i mojih 137, kako ih nazivamo, „batajničkih”. Oni su moj najveći ponos. Ispekli su veliki zanat, odmah po završetku fakulteta bačeni su u vatru, naučili su mnoge veštine i zaista jesu pravo blago Srbije – zaključila je dr Adžić Vukičević.

Očekuje se da učesnike ovog značajnog skupa pozdrave i visoki državni funkcioneri.

Izvor: b92.net