Prvi čovek F1 negira da je titula nameštena Ferstapenu

Prvi čovek Formule 1 Stefano Domenikali odbacio je navode da bi taj sport ponovo trebalo da izgradi poverenje.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Njegovi komentari su se odnosili na prošlogodišnje kontroverzne završnice šampionata u trci u Abu Dabiju, ali je pozvao Međunarodnu automobilsku federaciju (FIA) da izvrši promene i nauči lekcije kako bi takmičenje napredovalo.

Ferstapen je u poslednjem krugu poslednje trke u sezoni pretekao glavnog konkurenta za titulu Luisa Hamiltona iz Mercedesa, posle kontroverznih odluka direktora trke Majkla Masija. Uoči nove sezone Masi je smenjen sa te pozicije i uvedena su nova pravila.ADVERTISING

“Nisam ni u jednom trenutku pomislio da je nešto namerno urađeno. Kao čovek sporta, da sam mislio da je tako, ja ne bih bio tamo. I mogu da garantujem, iz perspektive Formule 1, da to nije bio slučaj”, rekao je Domenikali.

Upitan da li je potrebno ponovo izgraditi poverenje, Domenikali je odgovorio: “Da budem iskren, mislim da je poverenje već tu”.

“Prošle sedmice smo imali sastanak sa svim promoterima. Gotovo sve je rasprodato, što znači da Formula 1 nije problem i znači da je poverenje tu”, dodao je on.

FIA je istražila dešavanja u trci u Abu Dabiju i uskoro će objaviti izveštaj. Domenikali je rekao da je odluka o smenjivanju Masija doneta kako bi se on zaštitio, pošto je pritisak bio ogroman i struktura nije u tom trenutku mogla da ga podrži.

“Ono što bi trebalo da izbegnemo je lična diskusija. Svi smo ljudska bića. Možete reći da dobro radite kao vozač, kao ekipa, kao sudija, ali to nije relevantno za kredibilitet sporta ako sport ne može da nauči lekcije kako bi to poboljšao. Kredibilitet je u toj vrsti akcije i očekujemo da će FIA to uzeti u obzir u pripremama za sledeću godinu”, naveo je Domenikali.

Prva trka u novoj sezoni Formule 1 vozi se u nedelju od 16 časova za Veliku nagradu Bahreina.

Izvor: b92.net