Pušten Saudijac koji je uhapšen za ubistvo Kašogija

Saudijski državljanin uhapšen u utorak na pariskom aerodromu zbog sumnje da je povezan sa ubistvom novinara Džamala Kašogija pušten je nakon što su zvaničnici zaključili da je reč o pogrešnom identitetu, saopštili su danas pariski tužioci.

Tužioci su naveli u saopštenju da su provere pokazale da se nalog koji je izdala Turska, a koji je pokrenuo hapšenje kada je čovekov pasoš skeniran tokom graničnih provera, ne odnosi na čoveka uhapšenog na aerodromu, prenosi agencija Rojters.

“Opsežne provere identiteta ovog lica pokazale su da se na njega ne odnosi poternica, tako da je on pušten na slobodu”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Ambasada Saudijske Arabije u Parizu saopštila je juče da uhapšena osoba “nema nikakve veze sa slučajem o kojem je reč” i da bi trebalo da bude odmah puštena.

Državljanin Saudijske Arabije Kaled Aed Al-Otaibi, osumnjičen da je učestvovao u ubistvu novinara Džamala Kašogija, uhapšen je juče na aerodromu Šarl de Gol.

Kašogi, istaknuti kritičar vlade u Rijadu, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine, preneo je Tanjug.

Rijad je saopštio da je bivši novinar Vašington posta ubijen u „odmetničkoj operaciji” tima agenata poslatih da ga ubede da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Međutim, turski zvaničnici tvrde da su agenti delovali po naređenjima sa najviših nivoa saudijske vlasti.

Izvor: politika.rs