Putin: Kina i Nemačka buduće velesile

Prošlo je vreme kada su Sjedinjene Države i Rusija odlučivale o najvažnijim svetskim pitanjima, rekao je juče predsednik Vladimir Putin, ocenivši da sada Kina i Nemačka idu ka statusu supersile.

U obraćanju učesnicima debatnog kluba Valdaj, Putin je rekao da je oslabila uloga SAD, kao i Britanije i Francuske, dok se Peking i Berlin – u smislu političkog i ekonomskog uticaja – kreću ka statusu supersile.

Ako Vašington nije spreman da razgovara o globalnim problemima sa Moskvom, Rusija je spremna da o tome razgovara sa drugim državama, rekao je Putin u obraćanju preko video veze.

On je dodao da Vašington više ne može polagati pravo na izuzetnost i doveo u pitanje zašto bi to želeo.

Uoči američkih predsedničkih izbora 3. novembra, Putin je rekao da se nada da će nova administracija biti spremna za dijalog o bezbednosti i kontroli nuklearnog oružja.

Visoki američki obaveštajni zvaničnici optužili su juče Rusiju i Iran da pokušavaju da se mešaju u predsedničke izbore 2020, što su Moskva i Teheran odmah demantovali. Obaveštajne službe SAD su ranije saopštile da bi se Iran mogao umešati da naškodi predsedniku Donaldu Trampu, a da Rusija pokušava da mu pomogne na izborima.

Evropska unija je juče uvela sankcije šefu ruske vojne obaveštajne agencije GRU, Igoru Kostjukovu, i još jednom Rusu, zbog krađe mejlova kancelarke Angele Merkel i hakerskog napada na nemački parlament 2015. Ruska vlada je demantovala ranije optužbe za hakovanje u inostranstvu, uključujući američke optužbe da je odgovorna za curenje mejlova demokrata 2016. u okviru napora da pomogne Trampu da pobedi.

Povodom sukoba u Nagorno-Karabahu, Putin je rekao da se nada da će SAD pomoći Moskvi da dođe do rešenja. Nade za okončanje krvorpolića u planinskoj enklavi juče su delovale slabo jer su se snage Azerbejdžana i etničkih Jermena nastavile sukobe uoči razgovora u Vašingtonu. Američki državni sekretar Majk Pompeo danas će ugostiti ministre spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije.

Putin je juče rekao da je lično intervenisao kako bi osigurao da kritičar Kremlja Aleksej Navaljni dobije medicinski tretman u Nemačkoj.

Navaljnom je pozlilo na letu iz Sibira 20. avgusta, nakon čega je prebačen u bolnicu u Berlinu. Uzorci krvi su pokazali prisustvo nervnog agensa novičok, saopštila je Organizacija za zabranu hemijskog oružja. Navaljni je optužio Putina da stoji iza njegovog trovanja, što je Kremlj odbacio kao lažne i uvredljive tvrdnje.

Putin je rekao da je tražio od ruskog državnog tužioca da odobri Navaljnom da napusti zemlju nakon molbe supruge opozicionara.

EU i Britanija su prošle nedelje uvele sankcije zvaničnicima bliskim Putinu zbog trovanja Navaljnog.

Da je neko u Rusiji želeo da otruje Navaljnog, Moskva ne bi dozvolila da on bude prebačen u Nemačku, rekao je juče Putin.

Izvor: Vijesti.me