Putin, Makron i Merkel razgovarali o globalnim krizama

Lideri Rusije, Francuske i Nemačke sastali su se konferencijskim pozivom u utorak i razgovarali o vakcinama protiv koronavirusa, nuklearnom sporu s Iranom i sukobima u istočnoj Ukrajini, Libiji i Siriji, saopštio je Kremlj.

Rečeno je da je predsednik Vladimir Putin takođe odgovorio na pitanja o zatvorenom ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom koja su postavili nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u “otvorenom i poslovnom” video razgovoru.Kremlj je preneo da je troje lidera razgovaralo o izgledima za registraciju ruske vakcine “Sputnjik V” u Evropskoj uniji i mogućnosti njene isporuke i zajedničke proizvodnje u zemljama EU.

Evropska agencija za lekove je početkom marta krenula u analizu “Sputnjika V”. Rusija aktivno prodaje “Sputnjik V” u inostranstvu, uprkos sporom tempu njegove isporuke kod kuće, te izvoz neki u EU vide kao pokušaj postizanja geopolitičkih poena.

Tokom razgovora o situaciji na istoku Ukrajine, troje lidera je naglasilo da mirovni sporazum iz 2015. godine, za koji su posredovale Francuska i Nemačka, nema alternativu, rekao je Kremlj.

U saopštenju piše da je Putin naglasio potrebu da Ukrajina poštuje svoje obaveze da dopusti poseban status pobunjeničkim regionima, kako je predviđeno sporazumom iz 2015. godine. Ukrajina se zalagala za izmenu sporazuma, ali Rusija je odlučno odbila taj zahtev.

Borbe separatista koje podržava Rusija i vladinih snaga na istoku Ukrajine izbile su posle ruske aneksije ukrajinskog Krima 2014. godine i ostavile više od 14.000 mrtvih.

U saopštenju Kremlja rečeno je da je troje lidera izrazilo nadu da će prelazne vlasti Libije pomoći sprovodjenje “inkluzivnog političkog procesa” u toj ratom razbijenoj zemlji.

Svo troje je ponovilo podršku nuklearnom sporazumu s Iranom, a krize u Siriji su se samo “dotakli”, naveo je Kremlj.

Putin je rekao da je Rusija otvorena za normalizaciju odnosa Rusije i Evropske unije, koji su odnedavno napeti zbog trovanja i zatvaranja Navaljnog. Navaljni, najotvoreniji Putinov protivnik, uhapšen je u januaru po povratku iz Nemačke, gde je proveo pet meseci oporavljajući se od trovanja nervnim otrovom za šta je okrivljen Kremlj. Ruske vlasti su odbacile tu optužbu.

Tokom razgovora u utorak, Putin je odgovorio na pitanja o Navaljnom koja su postavili Merkel i Makron i naglasio spremnost Moskve da “obnovi normalnu nepolitizovanu interakciju sa EU ako ona pokaže interesovanje za to”, rekao je Kremlj.

Izvor: beta.rs