Putin: Neće biti istopolnih brakova dok sam ja na vlasti

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da Rusija neće legalizovati istopolne brakove dok god je on na vlasti.

“Dok god sam predsednik, to se neće dogoditi”, kazao je na sastanku na kojem se raspravljalo o potencijalnim izmenama ustava, prenose državni mediji. 

Javno promovisanje homoseksualnosti krivično je delo u Rusiji po zakonu koji je Putin potpisao 2013. godine. 

Putin (67) je kao predsednik i premijer na vlasti već dve decenije, a trenutni mandat mu ističe 2024. godine. Najdugovečniji je ruski ili sovetski lider od Josifa Staljina, podseća Hina.

Neki od amandmana ustava koji se razmatraju mogli bi mu omogućiti da zadrži vlast i nakon isteka trenutnog mandata, kao premijer s proširenim ovlašćenjima, doživotni senator ili čelnik savetodavnog Državnog veća.

“Proveriti svaki zarez”

Putin je rekao da je veoma važno proveriti svaku reč, svako slovo, svaki zarez, ali istovremeno ne razblažiti ništa što je stvoreno “radom našeg naroda u trenutnom Ustavu”.

“Ne treba izgubiti ništa, već odgovoriti na današnje izazove”, rekao je Putin na sastanku sa radnom grupom za izmene Ustava, prenosi Tas.

Prema njegovim rečima, radna grupa je počela da radi odmah nakon prvog sastanka 16. januara.

Dodao je i da je broj predloženih amandmana već dostigao 500: “To je ozbiljan izazov”.

Zemlja pobednica u Ustavu 

Putin je podržao ideju da se status Rusije kao zemlje pobednice u Drugom svetskom ratu unese u ruski ustav, poručujući da je rusko društvo neizmerno zahvalno onima koji su pre 75 godina spasili svet od nacizma, prenosi Tanjug.

Ocenjuje da su pokušaji pojedinih zemalja da prekroje istoriju tog rata opasni i da mogu da imaju dalekosežne posledice.

Takvi pokušaji, kako je ocenio, nisu usmereni na sadašnjost, već na budućnost.

Prema njegovim rečima, u arhivskim dokumentima, uključujući i nacističke dokumente, jasno su formulisani Hitlerovi planovi u vezi sa Rusijom, mali dio radno sposobnog stanovništva bi trebalo da se sačuva kao robovska snaga, dok bi ostali trebalo da budu proterani i streljani.

“Niko od nas danas ne bi živio. To nikada ne bismo smeli da zaboravimo i zbog toga ćemo uvek biti zahvalni onima koji su tu pobedu postigli za nas”, rekao je Putin.

Odakle je potekla ideja o statusu pobednika u Ustavu 

Ideju o unošenju statusa pobednika u Ustav, inače, predložio je predsedavajući privremene komisije Saveta Federacije za informacionu politiku i saradnju sa masovnim medijima Aleksej Puškov, koji je svoj predlog obrazložio time što mnoge države to imaju u svojim ustavima i što je važno da se status Rusije kao pobednice nalazi u preambuli Ustava.

Putin je, međutim, ukazao da nije siguran da bi u Ustav trebalo uneti i nuklearni status Rusije, jer, kako je pojasnio, nije važno što je Rusija danas nuklearna sila, već je važno da uvek bude korak ispred svih najnovijih sistema oružja.

Putin je jula prošle godine potpisao uredbu kojom se 2020. godina proglašava godinom sećanja i slave 75. godišnjice pobede u Velikom patriotskom ratu.

Izvor: Vijesti.me