Putin odlikovao Kim Džong Una povodom 75 godina pobede nad nacističkom Nemačkom

Ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao je severnokorejskog lidera Kim Džong Una prigodnom ratnom medaljom povodom 75-godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom, saopštila je danas ruska ambasada u Pjongjangu.

Ratno odlikovanje je lideru Severne Koreje dodijeljeno zbog uloge u očuvanju sećanja na sovjetske vojnike koji su poginuli na severnokorejskoj teritoriji, navodi se u saopštenju.

Ruski ambasador u Severnoj Koreji, Aleksandar Macegora uručio je danas priznanje ministru spoljnih poslova te zemlje Ri Son-gvonu.

Kim Džong Un, za koga se šuškalo da je bolestan, nije prisustvao ceremoniji.

Slike sa susreta u Pjongjangu pokazuju kako ruski i severnokorejski zvaničnici nose zaštitne maske iako Severna Koreja nije do sada prijavila ni jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Prošle godine Rusija je pozvala Kima da poseti Moskvu 9. maja i prisustvuje vojnoj paradi povodom 75-ogodišnjice pobjede u Drugom svetskom ratu, ali je Putin prošlog meseca odlučio da se parada odloži na neodređeno vreme zbog pandemije.

Prije pet godina, severnokorejski lider odbio je isti poziv za 70-ogodišnjicu obeležavanja, a kao razlog naveo je domaće poslove. 

Izvor: vijesti.me