Putin poručio Makronu: NATO da zaustavi širenje na istok

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je francuskom kolegi Emanuelu Makronu tokom današnjeg telefonskog razgovora da Moskva želi hitne razgovore sa zapadnim zemljama kako bi se zaustavilo dalje širenje NATO na istok, saopštio je Kremlj.

„Ruski predsednik je naglasio važnost hitnih međunarodnih pregovora, kako bi se dobile garancije koje bi sprečile dalje širenje NATO na istok i raspoređivanje naoružanja u susednim državama, pre svega u Ukrajini, što je pretnja za Rusiju”, naveo je Kremlj, prenosi Rojters.

Putin je izneo sličan zahtev tokom razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom putem video linka prošle nedelje, ali i tokom telefonskog razgovora sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom u ponedeljak, javlja Tanjug.

Ruski predsednik traži od SAD i NATO pismene bezbednosne garancije

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom razgovora sa predsednikom Finske Saulijem Ninistom naglasio da je neophodno da SAD i NATO pruže pismene garancije Moskvi da se alijansa neće širiti dalje na istok prema Rusiji u skladu sa nedeljivim bezbednosnim načelima, saopšteno je danas iz Kremlja.

„Predsednik Putin je ponovo istakao da je neophodno da se bez odlaganja pokrenu pregovori sa SAD i NATO kako bi se postigao sporazum o davanju međunaronih pravnih garancija Moskvi kojima se odbacuje dalja ekspanzija severnoatlantske alijanse na istok i raspoređivanje sistema naoružanja na teritoriji Ukrajine i drugih susednih zemalja kojima bi mogla biti ugrožena bezbednost Rusije”, navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

U saopštenju Kremlja se podvlači da je ruski lider naglasio da bi ovaj potez bio u potpunosti u skladu sa nedeljivim bezbednosnim načelima ugrađenim u Završni akt Konferencije u Helsinkiju 1975. godine i povelje usvojene u Istanbulu 1999. godine, javlja Tanjug.

U tom kontekstu, ruski lider je izrazio podršku inicijativi predsednika Finske Ninista da se 2025. godine organizuje samit povodom 50. godišnjice Helsinške konferencije o bezbednosti i saradnji u Evropi.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je pozvao NATO da prihvati suštinske pregovore kako bi Rusiji dobila „pouzdane i dugoročne bezbednosne garancije”, jer, prema njegovim rečima, Rusija želi pravno obavezujuće garancije zbog toga što zapadne zemlje nisu poštovale svoja usmena obećanja i obaveze.

Izvor: politika.rs