Putin poslao telegram Trampu i Džonsonu

Rusija, koja obeležava pobedu nad nacističkom Nemačkom 9. maja, dan nakon Dana pobede u Evropi, morala je da odustane od pompezne 75. godišnjice, zbog pandemije koronavirusa.

Trump Attacked U.K.'s Johnson Over Huawei in Heated Phone Call ...

Ruski predsednik Vladimir Putin u petak je poslao telegrame američkom predsedniku Donaldu Trampu i britanskom premijeru Borisu Džonsonu u kojima je predložio bližu saradnju triju država, evocirajući savezništvo u Drugom svetskom ratu kako bi se odgovorilo na globalne probleme. 

Putin i Tramp u četvrtak su telefonom razgovarali o postizanju dogovora o smanjenju globalne proizvodnje nafte. Američki predsednik tada je ponudio Rusiji pomoć u borbi protiv koronavirusa slanjem medicinske opreme. Odnosi Moskve i Londona zategnuti su od trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Engleskoj, za šta Velika Britanija optužuje Rusiju.

Putin je poručio Trampu da su SAD i Rusija predvodnice u borbi s globalnim izazovima. “Naše zemlje mogu učiniti puno da osiguraju međunarodnu bezbednost i stabilnost”, napisao je Putin. Putin je poručio Džonsonu da je savezništvo poput onoga u Drugom svetskom ratu potrebno danas te da sećanje na te godine može pomoći pri unapređenju britansko-ruskih odnosa.

Izvor: večernji.hr/restartmagazin