Putin postavio Lavrova i Šojgua na čelo izborne liste Jedinstvene Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će ministri spoljnih poslova i odbrane biti na čelu liste kandidata vladajuće Jedinstvene Rusije za predstojeće parlamentarne izbore.

Stavljanjem na listu šefa diplomatije Sergeja Lavrova i ministra odbrane Sergeja Šojgua, Putin želi da utiče na bolji rezultat stranke kojoj podrška opada.

I Lavrov i Šojgu su izrazito popularni u Rusiji zbog čvrstog stava u vojnim pitanjima i u odnosu prema Zapadu. Iako će biti kandidati na izborima 19. septembra, oni neće morati da budu poslanici ako budu izabrani.

Upadljiv je izostanak sa liste bivšeg predsjednika i premijera Dmitrija Medvedeva, koji je predsjednik Jedinstvene Rusije.

Medvedev je u januaru 2020. podnio ostavku na mjesto premijera i prešao na manje vidljivu funkciju zamjenika šefa Saveta za nacionalnu bezbjednost.

Iako Jedinstvena Rusija i dalje dominira ruskom politikom, i glavni je Putinov oslonac, podrška birača toj stranci opada.

Prema aprilskom istraživanju Levada centra, za Jedinstvenu Rusiju bi glasalo svega 42 odsto birača, znatno manje nego što je dobijala ranije.

Izvor: vijesti.me