Putin upozorava: Nacionalizacija ruske imovine mač sa dve oštrice

U uslovima minimalnih zaliha hrane u svetu uvode nove sankcije, blokiraju izvoz đubriva iz Rusije i Belorusije, a proizvodnja đubriva na Zapadu opada zbog visokih cena prirodnog gasa, upozorava Putin.(Фото Бета/АП)

MOSKVA – Moguća nacionalizacija ruske imovine u inostranstvu predstavlja „mač sa dve oštrice”, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin navodeći da je Rusija sposobna da odgovori na to, javlja Tanjug.

„Već čujemo izjave zapadnih zvaničnika o mogućoj nacionalizaciji neke naše imovine. To nas može odvesti daleko. Niko ne sme da zaboravi da je to mač sa dve oštrice”, rekao je Putin na sastanku sa predstavnicima poljoprivrednika, prenosi RIA Novosti.

On je rekao da je vidljiv pokušaj ruskih partnera da sopstvene greške u oblasti ekonomije i energetike prebace na Rusiju.

Zbog grešaka Zapada pogoršana situacija s hranom u svetu

MOSKVA – Situacija na globalnom tržištu hrane se u poslednje vreme pogoršala zbog grešaka Zapada i uvođenja sankcija, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin i ocenio da Zapad pokušava da sve svoje greške u ekonomskoj politici prebaci na Rusiju.

Putin je na skupu o agroindustrijskom kompleksu rekao i da se situacija u energetskom sektoru pogoršava širom sveta zbog netržišnih mera i pritisaka na kompaniju Gasprom u pojedinim evropskim državama.

“Svedoci smo još jednog pokušaja naših partnera da sopstvene greške u oblasti ekonomije i energetike prebace na Rusiju i da o našem trošku ponovo rešavaju pitanja i probleme koji se u vezi s tim javljaju”, naveo je Putin.

On je dodao da se situacija na globalnom tržištu hrane primetno pogoršala u poslednje dve godine.

“Greške u ekonomskoj, energetskoj i prehrambenoj politici razvijenih zemalja dovele su do naglog rasta cena prehrambenih proizvoda u celom svetu još pre dve godine. A situacija se poslednjih nedelja samo pogoršava“, upozorio je Putin.

Putin je ukazao da se nove sankcije uvode u uslovima minimalnih zaliha hrane u svetu.

“Blokira se rad preduzeća i logistika isporuke đubriva iz Rusije i Belorusije. A sopstvena proizvodnja đubriva na Zapadu opada zbog visokih cena prirodnog gasa, što je takođe rezultat njihovih aktivnosti, zapravo, naših partnera na Zapadu”, naveo je on, a prenosi Sputnjik.

Dodao je da će neke države pokušati da kupuju hranu, što će, procenjuje, zakomplikovati situaciju u siromašnim zemljama.

“Razvijene države će kroz mehanizam finansijske emisije pokušati da otkupe, povuku ka sebi tokove hrane, čime će, bez sumnje, neizbežno pogoršati nestašicu prehrambenih proizvoda u najsiromašnijim regionima sveta, podstaći nove talase migracija i generalno podići svetske cene hrane još više”, rekao je Putin, preneo je Tanjug.

On je dodao da je potrebno pažljivo pratiti parametre izvoza poljoprivrednih proizvoda u “neprijateljske zemlje”, a pri isporukama u inostranstvo biti “pažljiviji”.

Izvor: politika.rs