Putin: Ustavni amandmani sprečiće greške iz doba SSSR-a

Amandmani na ruski ustav sprečiće greške kakve su počinjene u doba nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, ističući da je ustavna mogućnost otcepljenja bivših sovjetskih republika od S S SR-a bila “tempirana bomba”.

Kako navodi Tas s, u intervjuu za televizijsku stanicu “Rusija-1”, Putin je rekao da je u ustav S S SR bila uvrštena Lenjinova teza o pravu republika na otcepljenje.

“To je tempirana bomba postavljena još 1922. godine, kada je osnovan Sovjetski Savez,” rekao je Putin, ističući da su to pravo republike imale i po kasnijim ustavima SSSR-a.

“Svakako, trebalo bi da izbegnemo takve stvari. Apsolutno sam uveren da činimo pravu stvar usvajanjem amandmana na sadašnji ustav – oni će ojačati našu državnost i stvoriti uslove za dosledan razvoj naše zemlje u narednim decenijama”, rekao je Putin.

Putin je takođe rekao da on lično nije autor amandmana kojim se zabranjuje otuđivanje delova teritorije Ruske Federacije, već da su to predložili članovi radne grupe zaduženi za izradu amandmana.

Ističući značaj unošenja odredbi kojima će ustavom biti zaštićen suverenitet Rusije, Putin je rekao da su takve poteze odavno povukle mnoge druge zemlje, kao i da u prethodnom ustavu Rusije nije pominjana nepovredivost njene teritorije i zabrana otuđivanja teritorija.

Između ostalog, prema ustavnim amandmanima, koji su na snagu stupili juče, najviši pravni akt ruske države imaće primat u odnosu na međunarodno pravo, navodi Tas s.

Izvor: tanjug