Putin zapretio: Žestoko i brzo ćemo odgovoriti na strane provokacije

Zvanična Moskva će žestoko i brzo odgovoriti na bilo kakve strane provokacije, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, nakon što se prethodno požalio na nastavak neosnovanih i neprijateljskih akcija protiv Rusije.

„Rusija nema nameru da spali mostove u odnosima sa protivnicima, ali ako to traže, onda se moraju spremiti za žestok odgovor”, rekao je Putin u godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini – poslanicima Državne dume i senatorima Saveta Federacije.

„Organizatori bilo kakvih provokacija protiv Rusije zažaliće kao što nikada nisu”, poručio je Putin, javlja Tass, a prenosi Tanjug.

Naglasio je da zvanična Moskva teži dobrim odnosima sa drugim zemljama, i izrazio je nadu da nijedna strana država neće preći ruske „crvene linije”.

Pojedine zemlje su, prema njegovim rečima, razvile lošu naviku da se u svakoj prilici „hvataju za Rusiju”.

„To kao da je neka vrsta sporta”, poručio je ruski predsednik.

Naveo je i da je praksa organizovanja državnih udara i političkih ubistava prešla sve granice.

„Možemo misliti šta god o Janukoviču i Maduru, Lukašenku, ali praksa organizovanja državnih udara i političkih ubistava je prešla sve granice”, rekao je Putin.

Prema njegovom mišljenju, Zapad nije razmišljao o Belorusiji i Ukrajini kad se tamo događao “Majdan”.

Koronavirus nije poražen i da ostaje glavna pretnja

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da korona virus nije poražen i da ostaje glavna pretnja. „Kovid-19 još nije poražen i predstavlja direktnu pretnju, zbog čega postoji potreba da se poštuju neophodne preventivne mere za sprečavanje širenja infekcije”, poručio je ruski predsednik u obraćanju Federalnoj skupštini – poslanicima Državne dume i senatorima Saveta Federacije.

„Možemo videti dramatična dešavanja u mnogim zemljama, gde broj slučajeva raste. Moramo držati sve oblasti pod kontrolom kako bismo smanjili širenje virusa, kako duž naših granica, tako i unutar zemlje”, istakao je predsednik Rusije, prenosi agencija Tas s.

Putin je pozvao narod Rusije da se vakciniše, poručujući da „nema drugog puta”.

Dodaje da je globalni zdravstveni sistem na ivici revolucije, što, prema njegovim rečima, Rusija ne može propustiti.

U osvrtu na prethodnu godinu i na vreme pandemije, ruski predsednik je rekao da je bio uveren da će Rusija prevazići sve probleme.

„Vlast i društvo su bili odgovorni i solidarni”, rekao je Putin, i dodao da su ruski naučnici u vreme pandemije izvršili proboj, napravivši tri pouzdane vakcine protiv korone.

Pandemija je, prema njegovim rečima, nanela udar blagostanju ljudi i to je izazov za sve zemlje sveta.

„Najvažnije je obezbediti rast realnih prihoda građana Rusije i ostvariti napredak u borbi protiv siromaštva”, rekao je ruski predsednik, i istovremeno naložio vladi da pripremi sistem podrške porodicama sa decom.

Najavio je da će porodice sa decom školskog uzrasta dobiti po 10.000 rubalja za svako dete.

Kako je dodao, očuvanje naroda Rusije je najviši prioritet, kao i strategija da se postigne stabilan rast broja stanovništva.

Događaj se održava u centralnoj izložbenoj sali „Manjež” u centru Moskve, a akreditovano je oko 450 predstavnika medija, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs