Rahim Sterling: Jedina bolest protiv koje vodimo rat je rasizam

Ubistvo 46-godišnjeg Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je tragično nastradao u Mineapolisu od posledica gušenja nakon što mu je nekoliko minuta policajac-belac Derek Čovin klečao kolenom na vratu, podiglo je tenzije ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, već i širom sveta.

Anti-rasistički protesti u SAD prerasli su u masovne demonstracije i sukobe sa policijom, a protestuje se i u nekoliko gradova Velike Britanije.

Za sada mirnim demonstrativnim šetnjama pridružio se bokser Entoni Džožua, a ovakav vid borbe protiv pošasti zvane rasizam podržao je i fudbaler Mančester sitija Rahim Sterling.

Engleski reprezentativac je u intervjuu za “BBC” istakao da je rasizam jedina bolest protiv koje se trenutno vodi rat i da je najvažniji problem jer traje jako dugo.

Želimo da zaustavimo rasizam, baš kao i pandemiju korona virusa i to je ono što demonstranti traže. Oni pokušavaju da nađu rešenje i zaustave nepravdu. Nastaviće mirno da protestuju, bez nanošenja štete drugim ljudima i objektima. Rasizam postoji vekovima i ljudi su umorni od tog problema, pa je vreme da nadležni po tom pitanju učine nešto konkretno u borbi protiv toga“, istakao je ofanzivac “građana”.

Uprkos upozorenju vlasti zbog rizika od širenja korona virusa, juče su u brojnim britanskim gradovima održani masovni anti-rasistički protesti.

Najmasovniji skupovi održani su u Londonu, Bristolu, Mančesteru, Vulverhemptonu, Notingemu, Glazgovu i Edinburgu.

Izvor: Mondo.rs