Rajaner ukida 3.000 radnih mesta, odlažu i nabavku aviona

Irska avio-kompanija “Rajaner” planira da ukine tri hiljade radnih mesta i u razgovorima je sa kompanijom “Boing” u vezi sa odlaganjem isporuke aviona.

U saopštenju kompanije se navodi da “Rajaner” ne očekuje da se evropski avio-saobraćaj u potpunosti oporavi od krize izazvane pandemijom virusa korona do 2022. godine.

Evropska kompanija do pre dve sedmice nije planirala da odloži narudžbinu aviona, jer su u upravi mislili da će biti moguće ostvariti veliki profit tokom 2021. godine.

“Rajaner” je, međutim, pomerio rok za povratak normalnom redu letenja sa juna na jul, uz napomenu da će u tri meseca sezone do kraja septembra biti aktivno samo 50 odsto planiranog kapaciteta.

Prema saopštenju kompanije, u toku je preispitivanje planova rasta i narudžbine letelica, a u toku su razgovori sa “Boingom” i zakupcima aviona u vezi sa smanjenjem isporuke u naredna 24 meseca.

“Rajaner’ očekuje da će obnavljanje nivoa potražnje i cena na nivo iz 2019. godine potrajati barem dve godine, najranije do leta 2022. godine”, izjavio je izvršni direktor irske kompanije Majkl O’Liri.

On je rekao da će kompanija započeti konsultacije o zatvaranju baza i otpuštanju do 3.000 radnika, uglavnom pilota i članova kabinske posade, prenosi Srna.

“Rajaner” je saopštio da očekuje gubitke od stotinu miliona evra u tri meseca do kraja juna.

O’Liri je najavio žalbu evropskim sudovima zbog, kako je naveo, državne pomoći desetini rivala u vrednosti od najmanje 30 milijardi evra.

Izvor: vijesti.me