Rekordi na Vol Stritu, razlog Tramp

Indeksi na Vol Stritu dostigli su juče rekordne nivoe jer je predsednik Donald Tramp potpisao zakone o fiskalnim podsticajima i finansiranju saveznih službi.

Dau džons je ojačao 204 boda ili 0,68 odsto, na 30.403 boda, dok je S&P 500 porastao 0,87 odsot, na 3.735 bodova, a Nasdak indeks 0,74 posto, na 12.899 bodova.

Rekordni nivoi tih indeksa usledili su nakon vesti da je predsednik SAD Tramp ipak potpisao zakone o finansiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih podsticaja, čiji iznos doseže ukupno oko 2,3 milijardi dolara.

Ulagači su odahnuli jer je Tramp poslednjih dana pretio da neće potpisati te zakone jer smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 dolara premala.

Potpisivanjem zakona o finansiranju saveznih službi izbegnuto je privremeno zatvaranje dela tih službi.

“Na američkom tržištu vlada dobro raspoloženje, što se delimično zahvaljuje potpisu Trumpa na zakon o podsticajnim merama, što je danima odgađao i činilo se da ga neće potpisati. Ali, ipak je konačno potpisao”, kaže Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Inverness Counsel in New York.

Među najvećim dobitnicima bili su juče sektori koji su najviše pogođeni koronakrizom, kao što je avio-saobraćaj, i koji bi mogli brzo da se oporave kada se nakon vakcinisanja protiv koronavirusa privredna situacija normalizuje.

Uprkos pandemiji koronavirusa, koja je izazvala pad porvrede i zarada većine kompanija, svi berzanski indeksi na Vol stritu ove su godine snažno su porasli i kreću se na najvišim nivoima u istorji.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 15 posto. To se zahvaljuje velikim fiskalnim i monetarnim podsticajnim merama privredi, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, deonice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

I na evropskim berzama su cene deonica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 odsto, na 6.502 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,49 odsto na 13.790 bodova, a pariski CAC 1,20 odsto, na 5588 bodova.

Izvor: b92.net