Rekordne temperature pogađaju Evropu

Nakon jednog Evropu je zahvatio i drugi talas vrućine ovoga meseca gde su u pojedinim gradovima izmerene rekordne temperature.

Najgore su prošli građani Francuske gde je zabeležena neverovatna temperatura od 42 stepeni Celzijusa.  U Ujedinjenom Kraljevstvu  je na Heathrow aerodromu izmereno 36 stepeni Celzijusa, javljaju iz Met Offica-a.

Pored njih i brojne druge zemlje su zabeležile svoje rekordne temperature, uključujući Holandiju sa 40, Nemačku sa 41 i Belgiju sa 40 stepeni Celzijusa.

Posledice vrućine

Zbog izuzetno visokih temperatura Francuska je proglasila vanredno stanje. Pored problema sa šumskim požarima i svakodnevnim nelagodnostima u saobraćaju, primećeno je da je i stopa davljenja znatno porasla jer je sve više ljudi tražilo način da se rashladi od prevelike vrućine, mnogi od kojih nisu dobri plivači. Rekordnoj temperaturi se pripisuje najmanje pet slučajeva smrti u Francuskoj. Policija u Ujedinjenom Kraljevstvu je pronašla utopljena tela privlača upravo ove nedelje dok je u Belgiji zabeležena prva smrt direktno povezana sa visokom temperaturom. Belgija je takođe objavila vanredno stanje.

Evropa nije navikla na velike vrućine

Kako pojedini portali tvrde, Evropa a i njeni stanovnici nisu navikli na ovakve temperature. Zbog retkosti istih stanovnici u pojedinim zemljama ne znaju kako da se čuvaju niti ophode u ovakvim situacijama a i treba primetiti da i same zgrade u pojedinim zemljama takođe nisu najbolje prilagođene.  Kao primer se navodi Nemačka gde samo dva posto stanovništva koristi klima uređaje i većina kuća je napravljena tako da čuva toplotu upravo zbog hladnih zima. Još jedan bitan faktor jeste da ogroman broj Evropljana živi u velikim gradovima koji predstavljaju problem na visokim temperaturama, zbog ogromne količine betona i asfalta.

Svi ovi faktori daleko otežavaju datu situaciju a po rečima stručnjaka rekordna vrućina se ne sprema otići.

One thought on “Rekordne temperature pogađaju Evropu

  • 29/07/2019 at 10:20 am
    Permalink

    Zato i svi bezimo na odmore, prosto zavidim svima koji su u kucama, u prizemlju, mi na spratu ne gasimo klimu i opet jedva prezivimo dan.

Comments are closed.