Republika San Marino na granici bankrota

Republici San Marinu preti opasnosti da zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon panedmije Covida19 bankrotira, a zbog duga mogla bi izgubiti i svoju 1300 godina dugu samostalnost”, piše dnevni list “Il Fato Kotidijano” (Il fatto Quotidiano).

Republika San Marino je na početku pandemije oklevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1 200 građana od ukupno 33 000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaražanih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere.

Još pre pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona eura, a sada da bi izbegli finansijsku propast vlasti San Marina traže pomoć od prvog suseda Italije, i “BankItalije”.

Republika San Marino bila je dugogodišni poreski raj, idelano mesto za sakrivenje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu mogli dokazati.

Milioni su nestali “pojele su ih banke”, tvrdi Đuzepe Marija Morganti, savetnik opozicione demokratske partije.

Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi drzava, a jedna banka je nacionalizovana.

U poslednih pet godina bogatstvo Republike je prepolovnjeno, društveni proizvod pred pandemiju koronavirusa bio je manji za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za još 12 procenata.

Da bi ublažila ekonomsku krizu Republika San Marino je štampala državne obveznice “Titano” (ime po planini Titano na ćijim obroncima se prostire država) u vrednosti od 500 miliona evra.

Jedan “titano” vredi jedan evro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.

Čak se razmislja i o uvođenje poreza na dodatnu vrednost, što bi bio presedan u istoriji najmanje države na svetu.

“Il fato Kotidijano” piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi “pasti” u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, sto bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnih imstitucijama kao što je UN, OEBS i sl.

U San Marinu živi oko 10 hiljada Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva sto deo italijanskih politicara apeluje “da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane”, tvrdi član demokratske partije Marko di Maio.

Izvor: tanjug