Republika Srpska obeležava Dan Republike

Republika Srpska danas obeležava Dan Republike, a srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je viševekovna ideja i težnja srpskog naroda da živi u svojoj državi slobodno, a da je ova generacija imala istorijsku ulogu da tu ideju materijalizuje i taj san ostvari. Proslava Dan Republike biće prilagođena epidemijskoj situaciji a svečani defile odložen je za Vidovdan.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Ove godine, rođendan Republike Srpske, zbog pandemije virusa korona, obeležava se bez svečanog defilea na Trgu Krajine, velikih okupljanja, ali i tradicionalnih prijema kod predsednika RS.

Predsednica Srpske Željka Cvijanović rekla je, intervjuu za RTRS, da je proslava prilagođena epidemiološkoj situaciji, a svečani defile, kako je odlučeno na Organizacionom odboru, pomeren za Vidovdan ove godine.

Ovogodišnje obežavanje Dana RS počinje svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Liturgiji će prisustvovati predsednica Srpske.

U okviru obežavanja biće dodeljena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a predviđeni su i muzički defile Policijskog orkestra, svečana akademija i premijera dokumentarno-igranog filma “Koridor 92”.

Dan Republike obležavaju i Predstavništva Srpske u svetu.

Predstavništvo u Srbiji pozvalo je građane iz Srpske i BiH koji žive u inostranstvu, kao i prijatelje Srpske da tradicionalnu svečanu akademiju povodom Dana Republike prate putem televizijskog prenosa i tako budu uz Srpsku za njen 29. rođendan.

“Pozivamo vas da zajedno sa svojim najbližima pogledamo svečanu akademiju i tako, uprkos pandemiji virusa korona, budemo uz svoju Republiku Srpsku. Srećan nam Dan Republike. Živela Republika Srpska!”,  saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Izvor: rts.rs