Rešenje na vidiku? Putin spreman

Predsednik Rusije Vladimir Putin spreman je da razgovara sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim o mogućoj pograničnoj saradnji.

“Naši ukrajinski sagovornici kažu – hajde da razgovaramo o Krimu. Ukoliko je taj predlog u kontekstu pogranične regionalne saradnje, siguran sam da je Putin spreman na to”, poručio je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov na Rosija 1 TV, prenosi TAŠ.

Peskov je naglasio da ukoliko Kijev pokušava da inicira razgovore o nečemu drugom, što ne podrazumeva da je Krim deo Ruske Federacije, niko nikada neće hteti da se upusti u takav razgovor.

Zelenski je ranije izjavio da je spreman na dijalog sa Putinom, a predsednik Rusije je 22. aprila predočio da, ukoliko ukrajinsko rukovodstvo želi da razgovara o Donbasu, onda bi pre svega trebalo da se sastane sa predstavnicima Donjecka i Luganska, pa tek onda sa zvaničnicima trećih zemalja, uključujući i Rusiju i dodao da je spreman da poželi dobrodošlicu Zelenskom u Moskvi kada god on bude hteo da razgovaraju o bilateralnim odnosima.

Moskva ponavlja da Rusija ne učestvuje u konfliktu u Donbasu, ali posreduje u mirovnim razgovorima za istočnu Ukrajinu.

Izvor: b92.net