Revolucija LŠ: Fajnal-for i nedelja po uzoru na Superboul

Liga šampiona sprema revolucionarne promene, barem tako tvde novinari britanskog “Tajmsa”.

Foto: Profimedia/Jean Marie Hervio/Regamedia/DPPI

Foto: Profimedia/Jean Marie Hervio/Regamedia/DPPI

Britanski dnevnik iz izvora bliskih čelnicima UEFA, tvrde da iza novog predloga promena stoje predsednik URFA Aleksander Čeferin i prvi čovek PSŽ Naser Al-Kelaifi. On je ujedno i predsednik Udruženja evropskih klubova (ECA).

Ono što je najavljeno je da će promene stupiti na snagu od sezone 2024/2025. Umesto 32, igraće 36 ekipa, ukinuće se takmičenje po grupama i igraće se u jednoj grupi, po ligaškom sistemu.

Tako bi svaki klub imao najmanje deset utakmica protiv isto toliko protivnika, po pet kod kuće i nas strani. Na kraju prvenstva, osam najboljih bi išlo u osminu finala, dok bi klubovi od 9. do 24. mesta igrali plej-of za osminu finala.

Preostalih 12 ispada iz takmičenja. To je najavljeno i ranije, a ono što je novina je da se sprema promena završnice samog takmičenja.

“Tajms” prenosi kako će se umesto faze eliminacija u polufinalu, igrati Fajnal-for sa po jednim mečom koji bi dao finaliste.

Fajnal-for bi se igrao u jednom gradu, tu bi se igrali sve tri utakmice, dva polufinala i finale.

Mislim da bi to bilo dobro. Pogledajte Superboul, Amerikanci se na takvom događaju sjajno zabavljaju“, rekao je Čeferin pre sedam meseci.

Veruje se da će ova odluka biti doneta na Kongresu UEFA koji se održava 11. maja u Beču.

Izvor: b92.net