Rijad pretio smrću istražiteljki Hašogijevog ubistva

Odlazeći izvestilac za vansudska i arbitrarna pogubljenja Anjes Kalamar otkriva da je visoki saudijski zvaničnik na sastanku u Ženevi poručio da će se „pobrinuti” za nju, ako je kolege iz UN ne obuzdajuAnjes

Visoki zvaničnik Saudijske Arabije zapretio je smrću nezavisnoj istražiteljki Ujedinjenih nacija Anjes Kalamar nakon njene istrage ubistva kolumniste „Vašington posta” Džamala Hašogija.

Odlazeći izvestilac za vansudska i arbitrarna pogubljenja UN u razgovoru za „Gardijan” izjavila je da ju je kolega iz Svetske organizacije upozorio u januaru prošle godine da je visoki saudijski predstavnik dva puta pretio na sastanku u Ženevi da će se „pobrinuti” za Kalamarovu ako je Ujedinjene nacije ne budu obuzdale.

Upitana kako su komentar shvatile njene kolege iz Ženeve, Kalamarova je jasno poručila: „Pretnja smrću. Tako je to shvaćeno.”

Tokom rada na osetljivom poslu specijalnog izvestioca UN, Kalamarova je govorila da je dobijala pretnje sa raznih strana, uključujući i filipinskog predsednika Rodriga Dutertea. Ali, ovo je prvi put da govori da su pretnje stizale iz Saudijske Arabije.

Rijad se do sada nije oglasio povodom tvrdnji Kalamarove. Portparol UN za ljudska prava Rupert Kolvil je u pisanoj izjavi za Rojters potvrdio tačnost navoda nezavisne istražiteljke koji je dala britanskom listu.

Anjes Kalamar, francuska državljanka i stručnjak za ljudska prava, koja će krajem marta preuzeti novu funkciju generalnog sekretara Amnesti internešenela, bila je prva zvaničnica koja je javno istražila i objavila detaljan izveštaj o ubistvu Hašogija, istaknutog kritičara saudijskih vlasti 2018. godine. U izveštaju na 100 stranica, koji je objavila u junu 2019. godine, zaključila je da postoje verodostojni dokazi da su saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman i drugi visoki saudijski zvaničnici odgovorni za ubistvo, a ubistvo je nazvano međunarodnim zločinom. Administracija Džoa Bajdena nedavno je objavila sopstveni izveštaj u kojem se zaključuje da je princ Muhamed ipak odobrio ubistvo.

Pretnje o kojima Kalamarova priča za „Gardijan” bile su upućene na jednom sastanku visokog nivoa između saudijskih diplomata, njihovih gostiju iz Rijada i zvaničnika UN u Ženevi. Tokom razmene argumenata na sastanku kritikovan je rad specijalne izvestiteljke na slučaju „Hašogi”. Saudijski zvaničnici su tom prilikom izrazili bes zbog njene istrage i zaključaka. Predstavnici Rijada su tada izjavili da je Kalamarova za ovaj posao dobila novac od Katara.

Kalamarova kaže da je jedan od gostiju iz Saudijske Arabije tada navodno rekao da je primio telefonski poziv od osobe koja je poručila da je spremna da se „pobrine za nju”.

Kada su zvaničnici UN izrazili zabrinutost zbog ovako izrečene pretnje, drugi prisutni Saudijci pokušali su da ih uvere da komentar ne treba shvatiti ozbiljno. Saudijska grupa je tada napustila sobu, ali, kako je rečeno Kalamarovoj, gostujući visoki saudijski zvaničnik je ostao i ponovio navodnu pretnju preostalim zvaničnicima UN u prostoriji gde se održavao sastanak.

Prema onome što su joj prenele kolege koje su učestvovale na sastanku, zvaničnik koji je došao iz Rijada poručio je da poznaje ljude koji su se ponudili da se „pobrinu za problem” ako to ne učini oni.

„To mi je tada prijavljeno i to je bio događaj u trenutku kada su Ujedinjene nacije zapravo bile vrlo jake u vezi s tim pitanjem. Ljudi koji su bili prisutni, a takođe i kasnije, jasno su stavili do znanja saudijskoj delegaciji da je to apsolutno neprimereno i da postoji očekivanje da se sa tim neće ići dalje”, istakla je Kalamarova.

Džamal Hašogi (58), kolumnista i oštar kritičar princa Muhameda bin Salmana, poslednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra 2018. kako bi podigao dokumenta koja su mu bila potrebna da bi se oženio verenicom Hatidžom Džengiz iz Turske. Kalamarova je u svom izveštaju tvrdila da je Hašogi brutalno ubijen u konzulatu istog dana.

Saudijska Arabija je u početku negirala bilo kakvu umešanost u nestanak Hašogija, da bi više puta menjala verziju šta se dogodilo s novinarom „Vašington posta”. Rijad je krajem oktobra 2018. tvrdio da je Hašogi ubijen u „odmetničkoj akciji”, a da princ Salman nema nikakve veze s tim slučajem. Tužilaštvo je potom podiglo optužbu protiv 11 neimenovanih lica optuženih za ubistvo novinara. Sud je krajem 2019. godine osudio pet osoba na smrt zbog ubistva Džamala Hašogija. Ceo proces „Vašington post” je nazvao lažnim suđenjem, a Hašogijeva verenica smatra da je saudijska presuda „neprihvatljiva”.

Izvor: politika.rs/milenko pesic