Rohani: Poseta iračkog premijera prekretnica u odnosima

Iranski predsednik Hasan Rohani nazvao je današnju posetu novog premijera Iraka Mustafe Kadimija prekretnicom u odnosima dveju zemalja i obećao da će nastaviti da podržava tu susednu arapsku državu. Kadimiju je ovo prva službena poseta inostranstvu od kada je preuzeo funkciju pre više od dva meseca, javili su iranski mediji, prenosi AP.

“Sigurni smo da će poseta biti prekretnica u odnosima dve zemlje. I dalje smo spremni da pružimo podršku iračkoj naciji i uložimo napore za stabilnost i bezbednost u Iraku i regionu”, rekao je Rohani nakon sastanka sa iračkim premijerom, a premijer Iraka poručio je da njegova zemlja neće dozvoliti bilo kakvu pretnju sa svog tla protiv Irana.

Iran vidi da američko vojno prisustvo u Iraku kao pretnju Teheranu, podseća AP. Kadimi je rekao da se spoljna politika Iraka zasniva na “ravnoteži i izbegavanju bilo kakvog priklanjanja”. Kadimi, bivši šef obaveštajne službe koju podržava Vašington, preuzeo je dužnost u maju, nakon što je godinama igrao značajnu ulogu u ratu protiv grupe Islamska država, koju Irak smatra poraženom od 2017.

AP navodi da Iran vidi Irak kao moguću rutu za zaobilaženje američkih sankcija koje je Tramp ponovo nametnuo Teheranu 2018. godine, nakon što je povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. godine. Prošle godine je izvoz Irana u Irak iznosio gotovo 9 milijardi dolara, objavila je danas zvanična novinska agencija IRNA, kao i da će dve države razgovarati o povećanju tog iznosa na 20 milijardi dolara.

Irak je osamdesetih godina, za vreme vladavine Sadama Huseina, vodio osmogodišnji rat protiv Irana, a u tom sukobu je bilo blizu milion ubijenih na obe strane.

Izvor: tanjug