Rojters o Samitu: Da se ojačaju veze i stišaju strasti…

Evropski lideri juče su održali video samit sa liderima 6 balkanskih država, s ciljem da se ojačaju međusobne veze i stišaju strasti nakon niza glasnih pohvala i izraza zahvalnosti koje su sa zapadnog Balkana upućene Rusiji i Kini za pomoć tokom epidemije korona virusa, ocenjuje Rojters.

U EU vlada nepodeljeno mišljenje da evropska pomoć od 3,3 milijarde evra nije primljena sa dovoljno uvažavanja, dok se sa velikom zahvalnošću govori o medicinskoj pomoći koju su na početku epidemije na Balkan uputili Moskva i Peking.

“Naš prvi prioritet je da zajedno pobedimo kovid-19. Ali, morate voditi računa da ne možete da se približavate Kini i Rusiji samo po svom nahođenju”, upozorio je jedan visoko pozicionirani evropski diplomata. Britanska agencija konstatuje da su Kina i Rusija brže odreagovale od EU i pružile pomoć zemljama zapadnog Balkana na samom početku pandemije.

Agencija podseća da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u novembru prošle godine upozorila da “ukoliko EU ne učini više za zapadni Balkan, ima ko će”. “Sa današnjeg samita je upućena snažna poruka da su sve zemalje članice EU posvećene integraciji zapadnog Balkana u EU”, ocenio je Šarl Mišel predsednik Evropskog saveta koji je predsedavao i jučerašnjim samitom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nedavno javno zahvalio kineskom lideru Si Đipingu, u današnjoj izjavi je izrazio zahvalnost EU za pomoć koju je uputila u Srbiju, ali je u subotu najavio zahteve koje će on uputiti liderima EU – više nepovratnih sredstava, a manje pozajmica. “Zatražićemo i da se ukinu trgovinske barijere za izvoz čelika sa zapadnog Balkana u EU”, najavio je srpski predsednik.

Izvor: restartmagazin/tanjug