Rumen Radev ponovo izabran za predsednika Bugarske

Bugari su ponovo poklonili poverenje svom predsedniku Rumenu Radevu koji je postao ključna ličnost ;u borbi protiv korupcije u ovoj zemlji, najsiromašnijoj u EU.Radev, 58-godišnji bivši vojni pilot i bivši komandant oružanih snaga, osvojio je 66 odsto glasova, prema novim prebrojavanjima instituta za ispitivanje javnog mnjenja. Prvi zvanični rezultati biće poznati u ponedeljak.

Njegov protivkandidat Anastas Gerdžikov, koji se kandidovao uz podršku konzervativne stranke Gerb bivšeg premijera Bojka Borisova, osvojio je 32 odsto glasova. Rektor Sofijskog univerziteta brzo je priznao poraz, optuživši „ceo državni aparat da je radio za aktuelnog predsednika”.

Četvrti izbori u ovoj godini, održani su usred smrtonosnog talasa pandemije kovid-19. Manje od 25 odsto od 6,9 miliona stanovnika je potpuno vakcinisano, smrtnost je jedna od najvećih u svetu, a bolnice su prepune.

U Bugarskoj je vlada određuje politiku, a predsednik ima protokolarnu ulogu.

Ali Rumen Radev, koji je prvi put izabran 2016, dao je toj funkciji drugu dimenziju i tokom godina se etablirao kao ključna figura u političkoj igri. Podržao ga je širok spektar partija i organizacija. 

Njegov ponovni izbor jača pokret za borbu protiv korupcije koji je pobedio na parlamentarnim izborima pre nedelju dana i uključio se u pregovore o formiranju vlade. 

Radev je stekao popularnost kada je dao podršku velikim antikorupcijskim protestima 2020. godine protiv tadašnjeg premijera Bojka Borisova.

Izvor: politika.rs