Rusija će proizvoditi bespilotne helikoptere

Ruska visokotehnološka kompanija „Kronštat” pokrenuće proizvodnju bespilotnih letelica helikopterskog tipa, saopštio je generalni direktor kompanije Sergej Bogatikov na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu „MAKS-2021”.

„Kupili smo naučno-proizvodno preduzeće „Strela”. Osim bespilotnih letelica avionskog tipa, počinjemo pripremu za proizvodnju bespilotnih helikoptera u našoj fabrici koja se gradi u Dubni. Reč je o dronovima velikih dimenzija – jedan tip će imati uzletnu masu od oko 600 kilograma, a drugi oko 1,5 tonu”, rekao je Bogatikov, prenosi Sputnjik.

Kako je dodao, u proizvodnju bespilotnih letelica biće uključeni i odvojeni pogoni Mašinskog postrojenja u Dubni gde će se proizvoditi i punktovi za upravljanje bespilotnim letelicama sa zemlje.

Jedan od zadataka kompanije u vezi sa proizvodnjom novih bespilotnih letelica je objedinjavanje kontrolnih tabli za bespilotne letelice avionskog i helikopterskog tipa, navodi Tanjug.

„To je važno za rešavanje taktičkih zadataka: bespilotna letelica avionskog tipa će izvršavati ulogu označivača mete i repetitora, dok će bespilotni helikopteri izvršavati svoje zadatke”, pojasnio je Bogatikov.

Kompanija „Kronštat” gradi u Dubni prvi pogon za serijsku proizvodnju bespilotnih letelica u Rusiji. Firma bi trebalo da počne sa radom u novembru ove godine. U toj fabrici će se montirati, između ostalih, i izviđačko-udarni dronovi „Orion” koje kupuje Ministarstvo odbrane Rusije.

Izvor: politika.rs