Rusija i SAD nastavljaju pregovore o kontroli nuklearnog naoružanja

Rusija i SAD nastavljaju u Beču pregovore o kontroli nuklearnog naoružanja, koji su od početka pod pretnjom neuspeha zbog insistiranja Vašingtona na uključenju Kine, što Peking odbija.

Delegacije su stigle u palatu u centru glavnog grada Austrije bez davanja izjava.

Ambasador Maršal Bilingsli, predstavnik američkog predsednika za pitanja razoružanja i ruski zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov treba nekoliko dana da razgovaraju o bilateralnom sporazumu Novi Start, zaključenog 2010, koji ističe 5. februara 2021.

Sporazum ističe neposredno posle isteka aktuelnog mandata predsednika Donalda Trampa, koji se kandiduje na izborima u novembru ove godine za drugi mandat.

Prema odredbama Novog Starta, u okviru postepenog razoružanja predviđenog Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja (NPT) iz 1968. ograničava se na 700 broj strateških nuklearnih projektila i bombardera i na 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava.

“Novi START” su 2010. potpisali tadašnji predsednici dve zemlje, Barak Obama i Dmitrij Medvedev.

Moskva traži pregovore o produženju sporazuma od kraja 2019. godine, ali administracija predsednika Trampa je do sada postavljala kao uslov za njihov nastavak uključivanje Pekinga.

Rjabkov je u subotu rekao za Inferfaks da Rusija procenjuje da bi produženje ugovora Novi START bilo korektno i logično, ali da se svet ne okreće samo oko tog ugovora.

Rusija i SAD i dalje drže više od 90 odsto nuklearnog oružja u svetu, prema poslednjem izveštaju Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (Sipri).

Vašington je 2020. imao oko 5.800 nuklearnih glava, a Moskva 6.375, dok je Peking imao 320, Pariz 290 i London 215, prema tom institutu.

Kina koja smatra da je njen arsenal i dalje manji odbija da učestvuje u trostranim pregovorima, ali je otvorena da učestvuje u multilateralnim pregovorima.

Direktor američke nezavisne Asocijacije za kontrolu oružja Deril Kimbal ocenio je da Trampova administracija nema nameru da produži sporazum Novi START u ovoj fazi i pokušava da iskoristi nezainteresovanost Kine za trilateralne pregovore kao cinični izgovor.

Tramp je povukao SAD iz tri međunarodna sporazuma o razoružanju – iz iranskog nuklearnog sporazuma, sporazuma o raketama srednjeg dometa (INF) i ugovora Otvoreno nebo za proveru vojnih kretanja i ograničenja naoružanja.

“Trampova administracija odustaje takoreći od svih restrikcija vezanih za sporazume postignute u prošlosti”, ocenio je ruski politički analitičar Fjodor Lukjanov za Frans pres i dodao da nema nikakvih naznaka koje ukazuju da će ovaj ugovor biti izuzetak.

Direktorka programa za nuklearno razoružanje u Sipriju Šenon Kajl kaže da je moguće da je možda došao kraj ere bilateralnih sporazuma Rusije i SAD o kontroli nuklearnog oružja.

Izvor: beta.rs/afp/n1