Rusija i Ukrajina postigle dogovor o tranzitu gasa

Rusija i Ukrajina posle višemesečnih teških pregovora danas su postigle dogovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine za Evropu, saopštile su dve strane.

“Ruska i ukrajinska strana potpisale su danas dogovor o nastavku tranzita gasa”, saopštio je ruski Gasprom, dok je ukrajinsko predsedništvo sa svoje strane navelo da je postignut konačan dogovor i da će detalji biti sutra saopšteni.

Ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak izjavio je da će se dogovor odnositi na period od pet godina i da će konačan ugovor biti potpisan do kraja godine.

Zbog višegodišnjeg gasnog konflikta Rusije i Ukrajine, zemlje Evropske unije (EU), zabrinute za snabdevanje gasom, stalno dopunjavaju rezerve da ne bi bilo nestašice u slučaju ponovnog prekida dopreme gasa.

Rusko-ukrajinski odnosi su se znatno pogoršali od 2014. godine ruskim pripajanjem Krima i početkom oružanog sukoba na istoku Ukrajine. Ta zategnuta atmosfera uticala je i na pregovore ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogaza.

Iako Evropa i dalje veoma zavisi od ruskog gasa koji čini 35 odsto njene potrošnje, sada je mnogo manje zavisna od tranzita preko Ukrajine jer su Rusija i neke druge evropske zemlje na čelu s Nemačkom, izgradile gasovode kojima se zaobilazi Ukrajina.

Izvor: vijesti.me