Rusija odobrila novi lek za koronavirus

Rusija je odobrila novi antivirusni lek, koronavir, za lečenje obolelih od covida-19, saopštila je ruska farmaceutska kompanija R-Pharm u sredu, dok je broj zaraženih u toj zemlji prešao 700.000.

U saopštenju R-Pharma, koji je razvio koronavir, navodi se kako je kliničko ispitivanje, u koje su bili uključeni blagi ili srednje teški slučajevi, pokazalo da je lek vrlo učinkovit u inhibiranju replikacije novog koronavirusa, piše index.hr.

“Koronavir je jedan od prvih lekova u Rusiji i svetu koji se ne bori protiv komplikacija prouzrokovanih virusom SARS-CoV-2, nego protiv samog virusa”, navodi R-Pharm.

Klinička studija pokazala je poboljšanje kod 55 posto obolelih koji nisu primljeni u bolnice sedmog dana lečenja koronavirom, u poređenju s 20 posto onih koji su primali standardnu terapiju.

Do petog dana lečenja, novi koronavirus eliminisan je kod 77,5 posto pacijenata koji su uzimali koronavir, tvrdi R-Pharm.

“Globalna klinička praksa i klinička studija koje smo proveli potvrdili su da koronavir puno brže zaustavlja infekciju u rezultatu svoje učinkovite opstrukcije replikacije virusa”, rekao je Mihail Samsonov, medicinski direktor R-Pharma.

Testiranje je počelo krajem maja i više od 110 obolelih lečeno je tim lekom, rekla je direktorica za klinička ispitivanja ruskog Središnjeg istraživačkog instituta za epidemiologiju Tatjana Rjažencova.

Ovo je treći lek registrovan  u Rusiji za lečenje novog koronavirusa. Prvi, avifavir, daje se pacijentima od 11. juna.

Izvor: Vijesti.me